Banci: contribuabilii nu vor tolera revenirea la riscuri excesive

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 15:06
1279 citiri
Banci: contribuabilii nu vor tolera revenirea la riscuri excesive

Bancile risca sa devina dependente de lichiditatea ieftina si abundenta furnizata in timpul crizei de catre bancile centrale, a declarat vineri presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, subliniind ca masurile de sprijin vor fi retrase odata cu normalizarea situatiei.

Trichet a avertizat bancile ca contribuabilii nu vor tolera revenirea industriei financiare la politica de riscuri excesive alimentate de bonusuri mari, dupa ce au fost salvate de criza financiara numai de ajutoarele generoase acordate de guverne de la bugetul de stat, transmite Reuters, informeaza Mediafax.

"Tratamentele de urgenta si medicamentele puternice sunt necesare uneori. Insa, daca utilizarea lor se prelungeste, pot conduce la dependenta sau chiar viciu. Eventual, administrarea analgezicelor trebuie oprita, daca se doreste ca pacientii sa revina pe propriile picioare", a aratat Trichet intr-un discurs sustinut la Congresul Bancar European.

Seful BCE nu a oferit alte detalii legate de modul in care BCE va elimina treptat masurile de sustinere a lichiditatii din piete.

Consiliul Guvernator al BCE s-a reunit joi pentru discutii pe tema "strategiei de exit", care trebuie abordata la sedinta de politica monetara din 3 decembrie.

"Dupa cum am spus in numele Consiliului Guvernator, nu toate masurile de lichiditate pe care le-am introdus vor fi necesare in viitor in aceleasi proportii ca in trecut.

Prin urmare, ne vom asigura ca masurile extraordinare de lichiditate care au fost introduse vor fi eliminate intr-un mod adecvat, gradual, si ca lichiditatea furnizata este absorbita pentru a contracara eficient orice amenintare la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu si lung", a continuat Trichet, repetand o parte dintre ideile cheie exprimate in comunicatul emis de BCE dupa sedinta de politica monetara din noiembrie.

Oficialul a mai spus ca, in pofita evenimentelor "benigne" care au avut loc recent in sistemul financiar, este prea devreme pentru a proclama sfarsitul crizei.

Bancile trebuie sa se concentreze pe consolidarea portofoliilor de active si a capitalului, si nu sa foloseasca profiturile pentru dividende catre actionari si compensatii financiare pentru angajati.

"Cei 330 de milioane de concetateni din zona euro nu vor tolera o revenire la riscurile excesive asumate pe spinarea contribuabililor. In consecinta, sectorul financiar trebuie sa-si asigure viitorul intr-un mod responsabil si sustenabil", a avertizat Jean-Claude Trichet.

#banci, #contribuabili, #riscuri, #criza, #bce , #stiri Jean Claude Trichet