Bancile centrale declara razboi inflatiei

Luni, 09 Mai 2011, ora 22:36
1078 citiri
Bancile centrale declara razboi inflatiei

Sefii bancilor centrale, la nivel mondial, sunt uniti in lupta cu inflatia alimentata de preturile marfurilor si ritmul rapid de dezvoltare al economiilor emergente, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, potrivit Mediafax.

"Exista un obiectiv comun al tuturor bancilor centrale, de ancorare solida a asteptarilor inflationiste", a spus Trichet dupa ce a prezidat o reuniune referitoare la economia mondiala.

El a aratat ca redresarea economiei globale a fost confirmata si exista potentialul supraincalzirii economiilor emergente.

Reprezentantii bancilor centrale sunt tot mai ingrijorati din cauza inflatiei, in conditiile in care economia mondiala devine mai solida, iar preturile alimentelor si petrolului sunt in crestere.

BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru prima oara in ultimii trei ani.

Bancile centrale din Filipine, Malaezia si India au scumpit costul creditelor, saptamana trecuta.

Pretul petrolului a urcat cu 10% in acest an, din cauza tulburarilor politice si sociale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

"Colegul nostru din Arabia Saudita a spus ca tara sa este pregatita sa aprovizioneze corespunzator piata cu titei", a spus Trichet. Preturile alimentelor reprezinta "o problema de mare importanta, intrucat au un impact direct asupra inflatiei, in intreaga lume", a aratat Trichet.

Fondul Monetar International a estimat in aprilie ca inflatia din economiile avansate va fi in medie de 2,2% in acest an si de 1,7% in 2012.

In economiile emergente si in dezvoltare, inflatia va fi de 6,9% in acest an si 5,3% in cel viitor, potrivit Fondului. 

#banca centrala, #economii emergente, #inflatie, #jean claude trichet, #pret petrol , #stiri Jean Claude Trichet