Bancile europene prea mari ar putea provoca o noua criza

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 09:39
1045 citiri
Bancile europene prea mari ar putea provoca o noua criza

Bancile europene isi revin de pe urma crizei creditarii, devenind mai mari decat inainte si reprezentand o amenintare la adresa economiilor tarilor in care activeaza, cred analistii internationali. 

Pe masura ce Banca Centrala Europeana isi retrage liniile de creditare ieftine, care au sprijinit industria financiara anul trecut, mai multe banci vor fi expuse pierderilor. Dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a explicat nevoia de a incetini ritmul fluxului de bani, Commerzbank si Dexia au scazut cu 4,4 procente, intr-o singura zi.

Insa, din cauza complexitatii acestor grupuri financiare, este din ce in ce mai dificil pentru guvernele si institutiile de reglementare in domeniul bancar si monitorizeze riscurile, chiar si in cazul bancilor care par transparente si stabile.

UBS
, de exemplu, despre care se credea ca beneficiaza de un management de exceptie, a raportat pierderi de 57,5 miliarde de franci elvetieni (57,8 miliarde de dolari), de la inceputul crizei, cel mai mare nivel dintre bancile din Europa. De asemenea, UBS a primit ajutoare de sase miliarde de franci elvetieni din partea statului si si-a redus activele cu 37 de procente, comparativ cu 2007.

Pentru a rezolva problema, grupul celor mai dezvoltate 20 de state au cazut de acord sa creeze, pana la sfarsitul lui 2010, un set de reguli pentru a obliga bancile sa pastreze mai mult capital. In plus, oficialii europeni intentioneaza sa forteze bancile sa-si separeze operatiunile de retail (pentru consumatori) de investitiile mai riscante.

#active, #banci, #creditare, #criza , #stiri Jean Claude Trichet