BCE ar putea reduce joi dobanda cheie la un nivel minim istoric de 1%

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 15:05
1020 citiri
BCE ar putea reduce joi dobanda cheie la un nivel minim istoric de 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea decide in cadrul reuniunii de joi o a saptea si ultima coborare a dobanzii de politica monetara, la 1%, si ar putea anunta alte masuri mai putin conventionale pentru sustinerea economiei, relateaza AFP, conform Newsin.

Toate cele 43 de banci consultate in cadrul unui sondaj Dow Jones Newswires mizau pe o reducere a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, similara cu cea din 2 aprilie, ceea ce ar aduce dobanda la un nivel minim istoric.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a oferit indicii legate de decizie in cadrul conferintei de presa din aprilie. Acesta a spus atunci ca se va lua o decizie moderata si multi analisti BCE au sustinut ca o dobanda cheie mai mica de 1% ar fi nefasta pentru zona euro.

"Ar trebui BCE sa reduca dobanda de politica monetara sub nivelul de 1%? Probabil ca da. Ar trebui sa ia aceasta masura joia viitoare sau in viitorul apropiat? Cu siguranta ca nu!", a spus Aurelio Maccario, analist in cadrul UniCredit.

"Banca centrala va anunta cu siguranta joi ca a incheiat masurile in ceea ce priveste dobanda cheie", a adaugat acesta.

Potrivit analistului Erik Nielsen, din cadrul Goldman Sachs, BCE ar putea decide de asemenea sa cumpere titluri de stat, insa la aceste masuri se opun numerosi membrii ai consiliului de guvernare.

Guy Quaden, membru al consiliului guvernator, a spus recent ca BCE va cobori probabil in 7 mai dobanda cheie si ar putea anunta masuri mai putin conventionale de relaxare a politicii monetare.

BCE a coborat dobanda cheie cu 3 puncte procentuale din luna octombrie, la 1,25%, iar pietele estimeaza o noua coborare de 0,25 puncte pe 7 mai. 

#bce, # reducere, # dobanda cheie, # trichet , #stiri Jean Claude Trichet