BCE discuta majorarea dobanzii de referinta in zona euro

Joi, 08 Martie 2007, ora 13:13
763 citiri

Banca Central Europeana (BCE) ar urma sa decida, joi, in ciuda unei inflatii moderate, majorarea dobanzii de referinta pentru a saptea oara in 15 luni, informeaza AFP.

Toti cei 30 de economisti participanti la lucrarile Consiliului Guvernatorilor BCE au fost de parere ca dobanda de referinta, care determina costul creditului in zona euro, va fi majorata cu un sfert de punct la 3,75 procente. Deja presedintele BCE, francezul Jean-Claude Trichet, a pregatit terenul, multiplicandu-si avertizarile impotriva riscurilor inflationiste, intr-o perioada in care zona euro trece printr-o perioada foarte buna.

Daca decizia pe care o va lua BCE nu lasa loc de indoieli, economistii vor asculta cu atentie detaliile prezentate de Trichet cu ocazia traditionalei conferinte de presa pe tema politicii monetare ce va fi urmata in viitor de institutia de la Frankfurt. Expertii sunt de parere ca BCE va mai majora o data dobanzile in luna iunie, pana la patru procente.
Noua majorare a dobanzilor va fi acceptata cu dificultati de responsabilii politici din zona euro, avand in vedere ca inflatia a ramas moderata in zona euro.

Potrivit cifrelor furnizate de Eurostat, in luna ianaurie preturile au inregistrat o crestere anuala de 1,8 procente, o cifra care respecta obiectivul pe care si l-a fixat BCE, acela de a mentine inflatia al un nivel de sub doua procente. Chiar si asa BCE este preocupata de un eventual derapaj al preturilor pe termen mediu, pe fondul unei cresteri sustinute a creditului in zona euro. Printre altele, BCE se teme ca o majorare prea puternica a salariilor, in special in Germania, prima economie a zonei euro, va alimenta inflatia.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)