BCE: economia, prea fragila pentru a retrage masurile de sustinere a creditului

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 09:06
1785 citiri

Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca starea economiei este inca prea fragila pentru a lua in calcul o renuntare la masurile de sustinere a creditarii, a declarat luni presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, citat de AFP si preluat de NewsIn.

"Ne asteptam la o revenire foarte graduala. Aceasta prognoza presupune multe incertitudini", a spus Trichet, la o audiere in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului european.

Nivelul dobanzii de referinta - de 1% in prezent, nivel minim istoric - este "corespunzator" pentru acest moment, a estimat seful institutiei, care a asigurat ca BCE va furniza bancilor in continuare lichiditati ieftine prin piata monetara.

Insa Trichet a avertizat ca interventia puternica a bancii centrale a zonei euro pe piata "nu va putea fi mentinuta pentru totdeauna".

El a cerut bancilor sa fie la inaltimea responsabilitatii lor, in conditiile in care ultimele statistici au aratat ca, in zona euro, creditarea stagneaza, sporind temerile legate de o eventuala penurie de lichiditati.

Mesajul BCE pentru banci este clar, si anume ca masurile exceptionale "nu sunt pentru ochii vostri frumosi, ci pentru ca sa va faceti treaba: finantarea economiei", a subliniat Trichet.

Seful BCE a repetat ca banca centrala isi va retrage masurile de sprijinire a creditului in caz de pericol inflationist.

"BCE are o strategie de iesire (din criza) si este gata sa o puna in aplicare atunci cand va fi momentul", a afirmat Trichet.

Apararea stabilitatii preturilor ramane misiunea principala a BCE, fiind inscrisa in Tratatul de la Maastricht. "Vom aplica tratatul, intregul tratat, nimic altceva decat tratatul", a asigurat presedintele institutiei cu sediul la Frankfurt.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#bce, #credit, #economie , #stiri Jean Claude Trichet