BCE: Economia si-ar putea reveni incepand cu 2010

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:27
1256 citiri
BCE: Economia si-ar putea reveni incepand cu 2010

Economia si-ar putea reveni incepand cu anul viitor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a adaugat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa ia, la nevoie, masuri suplimentare pentru relansare economica.

"Anul 2009 va fi unul foarte, foarte dificil. In acelasi timp, este un consens general in randul tuturor institutiilor publice si private ca 2010 ar putea fi anul unei reveniri moderate a cresterii economice", a afirmat Trichet pe un post de radio.

Presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat in aceasta saptamana ca revenirea economiei americane ar putea incepe anul viitor, in cazul in care vointa politica este suficient de puternica pentru a finaliza programele costisitoare de salvare a sistemului financiar.

Intrebat daca BCE va urma institutiilor similare din SUA si Marea Britanie in a cumpara direct active, spre exemplu obligatiuni, pentru relansarea economiei, bancherul european a precizat ca banca ia in considerare masuri suplimentare adecvate, dar care nu sunt neaparat identice cu cele ale celorlalte institutii omoloage.

Banca centrala a redus in aceasta luna dobanda cheie la 1,5%, cel mai scazut nivel din istoria institutiei, iar analistii se asteapta sa fie redusa la 1% pana la mijlocul anului. Oficialul considera ca banca a scazut semnificativ si rapid dobanzile deoarece presiunile inflationiste sunt in scadere.

Trichet a adaugat ca institutia nu a decis ca actualul nivel va ramane cel mai scazut. "Ramanem vigilenti. In sectorul monetar si cel bugetar este importanta luarea unor decizii curajoase imediat, acolo unde este nevoie, in acelasi timp reasigurand si inspirand incredere in capacitatea noastra de a mentine stabilitatea preturilor pe termen mediu si lung", a afirmat bancherul.

Conducerea BCE considera ca are putin spatiu de manevra pentru reducerea si mai mult a dobanzilor, iar scaderea acestora pana la zero ar putea afecta eficacitatea politicilor monetare. Bancile centrale ale SUA, Japoniei, Marii Britanii si Elvetiei au redus dobanzile cheie aproape de zero in incercarea de a stimula economiile, lovite de criza financiara. 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economie, # institutie, # dobanzi, # politica monetara , #stiri Jean Claude Trichet