BCE: masurile luate de Grecia, convingatoare pentru agentiile de rating

Sambata, 13 Martie 2010, ora 12:45
2023 citiri
BCE: masurile luate de Grecia, convingatoare pentru agentiile de rating

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca planul de austeritate al Greciei, destinat sa reduca cel mai mare deficit bugetar din zona euro, va fi convingator pentru investitori si pentru agentiile de rating, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

"La acest moment presupunerea mea este ca decizia guvernului grec va fi convingatoare", a afirmat Trichet, intr-un interviu acordat vineri pentru Bloomberg Radio, inaintea unui discurs la Universitatea Stanford, in apropiere de Palo Alto, California.

Criza bugetara a Greciei ar putea fi adancita anul acesta de revenirea BCE la regulile de dinaintea crizei, mai aspre.

Pentru Grecia, miza ratingurilor este majora, pentru ca daca Moody's reduce calificativul tarii la un nivel echivalent cu al celorlalte doua mari agentii de evaluare financiara, Standard & Poor's si Fitch, obligatiunile elene nu mai pot fi folosite drept garantii la imprumuturile de la BCE.

Desi Trichet a precizat ca BCE va studia aceste norme, el a apreciat ca nu este cazul ca Grecia sa fie judecata mai aspru pe pietele financiare sau de catre agentiile de rating.

In 9 martie, presedintele Bundesbank, Axel Weber, declara ca BCE ar putea accepta ca garantie titluri de stat cu rating mai redus, insa in acest caz se vor aplica prime de risc mai mari.

"In mod sigur, trebuie sa analizam aceasta chestiune.

Guvernul grec a luat masuri suplimentare pe care le consider convingatoare si curajoase", a afirmat Trichet.

Saptamana trecuta, premierul grec George Papandreou a anuntat un plan suplimentar de masuri de austeritate, care presupune economii bugetare de 4,8 miliarde euro, pentru a convinge pietele ca poate controla situatia bugetara.

Grecia s-a angajat sa reduca deficitul de la 12,7% din PIB in 2009 la 8,7% in acest an si la cel mult 3% in 2012.

In prezent, BCE accepta titluri de stat cu rating de cel putin 'BBB-' (ultima treapta cu recomandare de investitii), acordat de macar o mare agentie de evaluare financiara.

Insa regulile care vor intra in vigoare in 1 ianuarie cer un rating de minimum 'A-'. Standard & Poor's si Fitch au coborat in decembrie ratingul Greciei la 'BBB+', iar Moody's a anuntat ca ar putea reduce calificativul la 'Baa1', de la nivelul actual, 'A2', daca autoritatile de la Atena implementeaza doar partial planul de austeritate promis.

In acest caz, titlurile de stat ale Greciei nu vor mai fi eligibile pentru a fi folosite ca garantii la imprumuturi de la BCE, dupa noile reguli.

#agentii, #bce, #grecia, #masuri, #presedinte, #rating , #stiri Jean Claude Trichet