Bulgaria inceape negocierile pentru adoptarea euro

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 13:21
1389 citiri
Bulgaria inceape negocierile pentru adoptarea euro

Bulgaria isi va lansa candidatura pentru adoptarea euro la sfarsitul lunii ianuarie, insa autoritatile se tem ca oficialii din zona euro ar putea bloca planurile de aderare, din cauza crizei deficitelor, a declarat premierul bulgar Boyko Borisov, citat de Wall Street Journal, relateaza NewsIn.

Premierul a mai spus ca Bulgaria nu va avea nevoie de ajutoare de la Fondul Monetar International (FMI) sau de la alte institutii pentru limitarea deficitului bugetar.

Potrivit Dow Jones Newswires, ministerul bulgar de finante va majora previziunile de crestere economica pentru acest an, de la o comprimare de 2% la o crestere de 0,2%.

"Avem totul pregatit si suntem gata sa incepem drumul spre zona euro pana la sfarsitul acestei luni. Principala prioritate de politica externa a guvernului este aderarea la zona euro", a declarat Borisov.

Declaratiile acestuia pun capat mai multor luni de speculatii lagate de momentul in care Bulgaria va candida oficial pentru intrarea in anticamera zonei euro, ERM-2, ce reprezinta un test de stabilitate valutara, pe o perioada de doi ani.

Aderarea la zona euro va avea loc dupa o serie de teste ce vor verifica stabilitatea valutara, nivelul datoriei publice, dobanzile si inflatia si dupa ce candidatura va fi aprobata de lideii guvernelor celorlalte tari din zona euro si de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

In ceea ce priveste managementul economiei si finantelor, Bulgaria a devenit un model pentru alte tari din Europa, sustine Nigel Rendell, economist la RBC Capital Markets.

Borisov se teme insa ca intensificarea crizei deficitelor din zona euro ar putea duce la impunerea unor standarde mai inalte pentru tarile candidate, in contextul in care unii oficiali aleg sa consolideze situatia tarilor deja membre, in loc sa extinda blocul.

"Ma tem ca actuala criza a deficitelor din noile tari ale zonei euro ne va afecta in mod negativ. Speram ca autoritatile vor respecta criteriile de aderare, din moment ce am muncit foarte mult pentru a ajunge aici", a afirmat premierul bulgar.

#bulgaria, #euro, #adoptare , #stiri Jean Claude Trichet