China ridica tonul

Miercuri, 28 Noiembrie 2007, ora 12:01
1139 citiri
China ridica tonul

Dupa 5 scaderi lunare consecutive, estimarea 'IFO' a increderii in conditiile de afaceri din Germania a notat in noiembrie o valoare usor superioara asteptarilor - situatie similara publicarii ieri din Franta a unui indice echivalent - chiar in conditiile aprecierii recente a pretului petrolului si a monedei unice europene. Cele doua tari reprezinta aproape jumatate din capacitatea economica a zonei euro. Increderea in conditiile de afaceri din Italia, insa, a inregistrat in noiembrie un declin pana la cel mai scazut nivel al ultimilor aproape 2 ani.

Indicele increderii consumatorilor din SUA compilat de catre The Conference Board a notat in noiembrie o scadere pana la 87.3 - o cifra inferioara atat asteptarilor, cat si valorii inregistrate in octombrie - in fapt, cea mai mica valoare din octombrie 2005. Este de asemenea a 4-a luna consecutiva de scadere.

Date preliminare publicate ieri - aferente lunii noiembrie - indica o rata anuala a inflatiei in Germania de 3.0% - cea mai mare cifra din februarie 1994. Datele finale vor fi publicate pe 14 decembrie.

Aparent, vizita guvernatorului Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, la Beijing nu a produs rezultate vizibile vizavi de agenda aprecierii mai accelerate a yuanului chinezesc.
Cu acelasi prilej, China si Uniunea Europeana s-au angajat sa ia masuri impotriva unor fluctuatii remarcabile ale ratelor de curs valutar - fara sa faca insa precizari suplimentare.

Intre timp, China accentueaza masurile recent luate de restrictionare a creditului intern - o alternativa la a majora dobanzile pentru a 6-a oara in acest an. Daca dobanzile ar creste in China in timp ce politica monetara a Statelor Unite ramane deocamdata indreptata catre ajustari in scadere ale ratelor, presiunile speculative de apreciere a yuanului ar deveni, teoretic, inca si mai mari.

Citigroup Inc. (StartradeXT: C (US)) va primi o infuzie de capital estimata la $7.5 miliarde de la un investitor institutional din Arabia Saudita. Termenii aranjamentului, insa, par a fi destul de duri pentru cea mai mare banca americana dupa marimea activelor.

Indicele principal al bursei americane de actiuni Dow Jones Industrial Average (StartradeXT: US30 Index CFD) a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu o crestere de 215.00 puncte (1.69%), testand din nou nivelul 13000. Azi dimineata insa pietele asiatice notau evolutii mixte.

Cele mai importante date economice programate pentru astazi vin din Statele Unite: comenzile pentru bunuri durabile si vanzarile caselor existente (octombrie), stocurile de petrol aferente saptamanii trecute.
Maine dimineata vor fi publicate date despre productia industriala din Japonia (octombrie) si preturile la nivelul producatorilor din zona euro (octombrie).

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.