CONFRUNTARE: Germania si Banca Centrala, fortate sa ajunga la un compromis

Luni, 13 Iunie 2011, ora 13:57
1367 citiri
CONFRUNTARE: Germania si Banca Centrala, fortate sa ajunga la un compromis

Confruntarea dintre Banca Centrala Europeana (BCE) si Germania pe tema unei noi transe de imprumut acordata Greciei risca sa degenereze atat de mult incat cele doua forte vor trebui sa ajunga la un compromis.

"Balanta puterii in zona euro seamana cu cea din Razboiul Rece: cele doua parti se ameninta cu arme pe care ar fi mult prea periculos sa le foloseasca", a spus Philip Whyte, cercetator la Centrul pentru Reforma Europeana din Londra, citat de Bloomberg. "Razboiul se va termina chiar daca se va folosi artificiul maturizarii debitului fara sa-l numim  creditare".

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si Ministrul Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, analizeaza rolul investitorilor in a doua transa  de imprumut data Greciei la 14 luni distanta de prima. Disputa se aprinde pe tema interventiei politicienilor in a forta creditorii sa plateasca o parte din costuri, actiune pe care Trichet a numit-o zilele trecut "o greseala enorma".

Daca nu se ajunge la o intelegere pentru a garanta nevoile financiare ale Greciei pe urmatoarele 12 luni, Fondul Monetar International a amenintat ca isi va retrage  contributia. Acest lucru se intampla in coditiile in care fondul initial de creditare al Greciei s-a diminiat de la suma de 110 miliarde euro.

Ministrii de Finante au stabilit o intalnire speciala pe 14 iunie pentru a gasi o cale de a evita ceea ce Olli Rehn, Comisarul European pentru Economie, a numit  "catastrofa Lehman Brothers pe pamant european".

Poker cu miza mare

"Actorii din politica europeana joaca poker pe o miza foarte mare, iar Trichet refuza sa clipeasca inca", a spus Julian Callow, economistul sef european al Barclays  Capital. "Dar istoria ne-a aratat ca acesta va fi pragmatic daca se va pune problema salvarii euro. BCE va interveni daca se va crea un vacuum".

Criza datoriilor l-a fortat deja pe Trichet sa rupa "cartea de reguli". BCE pune la bataie cantitati nelimitate de cash pentru a ajuta sistemul bancar. Mai mult,  garantiile cerute de BCE sunt mult mai relaxate. In luna mai a anului trecut, a luat decizia fara precedent de a incepe sa cumpere obligatiuni ale statelor cu  probleme intr-un efort de a calma pietele. Acest gest a avut la baza criza Greciei care incepuse sa infesteze si alte state membre.

BCE a spus ca va accepta un plan in care creditorii se vor intelege sa cumpere obligatiunile Greciei pentru a inlocui datoriile mature. In acelasi timp, Trichet a  spus ca BCE nu intentioneaza sa-si ruleze participatiunea in Grecia.

Guvernele europene si FMI sunt dispuse sa mai acorde un imprumut suplimentar de 45 de miliarde de euro Greciei. Planul de creditare include si aproximativ 30 de  miliarde de euro in actiuni obtinute din vanzarea de active si circa 30 de miliarde de euro de la creditori.

"Participatiile creditorilor privati in cazuri de insolventa sunt indispensabile", a spus Schaeuble.

Un grup de lucru format saptamana trecuta are ca misiune identificarea "unei solutii acceptabile pentru implicarea sectorului privat, solutie care sa poata fi sustinuta si de BCE", a mai spus acesta.


 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca centrala europeana, #criza europa, #fondul monetar international, #grecia datorii, #grecia faliment , #stiri Jean Claude Trichet