"Criza din Grecia da peste cap planurile lui Trichet"

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 11:44
1559 citiri
"Criza din Grecia da peste cap planurile lui Trichet"

Speculatiile tot mai raspandite ca Grecia va intra in incapacitate de plata pentru datoriile de stat, ajunse la 304,2 miliarde euro, il priveaza pe presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, de stabilitatea monedei euro, de care are nevoie pentru a scoate Europa din recesiune, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

De la inceputul lunii februarie, cand politicienii au inceput sa se certe pentru a hotari daca si cum ar putea salva Grecia de deficitul si datoria de stat uriase, euro a pierdut 4,1% fata de dolar, iar randamentul suplimentar cerut de investitori pentru a imprumuta statul elen a ajuns la nivelul record de 4,43 puncte procentuale peste bundurile germane de referinta, deoarece piata a perceput cresterea riscului de default.

Trichet, aflat aproape de finalul actualului mandat de presedinte al BCE, nu poate rezolva criza din zona euro, scopul declarat al sfarsitului de stagiu la sefia Bancii Centrale Europene, deoarece nu controleaza politica fiscala.

"Trichet este practic un observator in actuala criza. Nu detine parghiile puterii", a declarat Colin Ellis, economist la Daiwa Capital Markets Europe din Londra si fost oficial al Bank of England.

Criza din Grecia aduce in prim-plan limitarile care il impiedica pe Trichet sa conserve increderea in moneda euro, care se confrunta cu cea mai grea provocare de cand a fost creata, in 1999, cu ajutorul actualului presedinte BCE.

Trichet, care s-a autoproclamat "Mr. Euro" in 2006, nu are niciun cuvant de spus in privinta modului in care banii contribuabililor din zona euro ar trebui folositi pentru salvarea Greciei.

Eforturile sale de a limita participarea si implicarea Fondului Monetar International intr-un eventual pachet de bailout pentru statul elen s-au dovedit insuficiente, in martie, cand liderii UE au decis ca FMI va avea un rol important de jucat in salvarea Greciei.

Obligatiunile Greciei au inregistrat joi o usoara apreciere, respctiv o scadere a randamentului, dupa ce Trichet s-a aratat increzator ca statul nu va intra in default, insa spread-ul dintre datoriile guvernului de la Atena si bondurile germane a incheiat sedinta de tranzactionare la 4,26 puncte procentuale, nivel urias pentru o tara din zona euro.

Trichet, al carui mandat de opt ani la conducerea BCE se va incheia in luna octombrie a anului 2011, a facut eforturi pentru a raspunde cat mai clar intrebarilor reporterilor privind dobanzile pe care ar trebui sa le plateasca Grecia in cazul unui ajutor extern de urgenta si pentru a-si explica pozitia in privinta rolului FMI intr-un pachet de bailout.

"Este unul dintre cei mai mari bancheri centrali, insa devine prea complex.

Trebuie sa incapa intr-o lume politica, si este stanjenit de asta", a aratat Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland.

Presedintele in varsta de 67 de ani al BCE incearca sa protejeze euro, in timp ce politicienii refuza sa explice detaliat cum ar salva Grecia daca statul nu ar reusi sa se finanteze de pe piete.

Desi au anuntat pe 25 martie ca vor cofinanta un bailout impreuna cu FMI, liderii UE nu au precizat cand va fi oferit ajutorul sau cat va costa.

Cancelarul german Angela Merkel a pus la indoiala daca contribuabilii germani ar trebui sa ajute la finantarea exceselor Greciei, ridicand astfel semne de intrebare privind angajamentul Berlinului in eforturile de salvare a statului elen.

In timp ce randamentul obligatiunilor Greciei creste vertiginos, un oficial german a tinut sa reitereze, joi, ca orice pachet de bailout va reprezenta o solutie de ultima instanta.

"Exercitiul comunicarii devine aici o problema monstruoasa. Nu sunt sigur daca un om poate face fata tensiunilor provocate de subiectele care se discuta in acest moment", a continuat Peruzzo.

Unii economisti considera ca pretentia ca Trichet sa calmeze temerile investitorilor privind Grecia este nedreapta, deoarece politica bugetara este decisa de guverne.

Guvernul de la Atena s-a angajat fata de liderii UE sa reduca deficitul bugetar la 8,7% din PIB in acest an, dupa ce a revizuit indicatorul pentru anul 2009 de la 12,7% din PIB la 12,9% din PIB, acuzand o contractie economica mai puternica decat se estimase anterior.

"El (Trichet - n.r.) este punctul de focalizare, deoarece el tine conferinte de presa si nu exista un personaj mai central pentru finantele europene.

Deci lumea se intoarce catre el pentru indrumari, insa in mod incorect. Aceasta este o problema politica", a afirmat Julian Callow, cheif european economist la Barclays Capital Londra.

In acelasi timp, BCE isi joaca rolul si ajuta Grecia prin relaxarea regulilor privind colateralul, calmand temerile unor investitori ca obligatiunile statului elen ar putea deveni neeligibile pentru operatiunile monetare ale Bancii Centrale Europene din 2011.

Criza il pune pe seful BCE intr-o pozitie neobisnuita. Trichet a participat constant in ultimii 20 de ani la conturarea mesajelor G7 privind politica monetara si s-a folosit cu succes de amenintarea cu interventiile pe piata pentru a carmui euro de cand a fost introdus.

In ianuarie 2004, el i-a avertizat pe investitori in privinta fluctuatiilor "brutale" de pe pietele monetare, dupa ce euro se apreciase in 2003 cu 21% in raport cu dolarul.

Moneda euro s-a depreciat cu 7% pana in aprilie 2004. "Sunt domnul Euro. Noi emitem moneda, eu semnez titlurile", spunea Trichet in 2006, intr-o conferinta de presa.

Astfel, in timp ce influenta lui Trichet este erodata temporar de dezbaterile privind viitorul Greciei, presiunea creste asupra liderilor UE pentru a rezolva criza.

"Este o paralizie totala la ambele niveluri, este incredibil. Problema este relativ mica.

Intr-un fel Grecia nu inseamna nimic, daca ne uitam la marimea relativa economiei, dar nu sunt in stare sa ia o decizie clara", a spus Paul de Grauwe, profesor la Universitatea Catolica din Leuven, Belgia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # grecia, # planuri, # trichet , #stiri Jean Claude Trichet