Economistul-sef al BCE a demisionat

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 18:38
1351 citiri
Economistul-sef al BCE a demisionat

Economistul german Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), va demisiona, a anuntat, vineri, BCE, confirmand informatiile furnizate anterior, pentru Reuters, de surse apropiate situatiei, care motivau decizia lui Stark prin divergentele privind controversatul program de achizitie de obligatiuni al institutiei.

 

"Juergen Stark, membru in consiliul guvernatorilor si in consiliul director la BCE, l-a informat astazi (vineri, n.r.) pe presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, ca va demisiona, din motive personale, inainte de incheierea mandatului sau la 31 mai 2014", se arata intr-un comunicat al BCE.


Stark va ramane in actualul post pana la gasirea unui inlocuitor, proces care, conform procedurilor de numire, s-ar putea incheia pana la 31 decembrie. Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor si consiliului director de la 1 iunie 2006.


BCE a reactivat, in august, programul de achizitii de obligatiuni, dupa o pauza de 19 saptamani, deoarece extinderea crizei datoriilor suverane la Italia si Spania a cauzat cresterea puternica a costurilor de imprumut pentru cele doua state.


Decizia a fost luata in pofida opozitiei unui grup de patru membri din consiliul guvernatorilor BCE, condus de Stark si Jens Weidmann, presedintele Bundesbank.


Euro si-a accelerat declinul fata de dolar in urma acestei informatii. Moneda europeana s-a depreciat pana la 1,378 dolari, minimul de la mijlocul lunii martie, si a revenit ulterior pana la 1,3789 dolari, in scadere cu 0,7% fata de sedinta anterioara. 

#bce, #economist sef, #demisie bce , #stiri Jean Claude Trichet