Euro, mai puternica decat fosta moneda a Germaniei

Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:36
1633 citiri
Euro, mai puternica decat fosta moneda a Germaniei

Moneda euro este in continuare mai puternica decat marca germana, predecesoarea ei ca valuta dominanta pe pietele europene, in pofida deprecierii puternice suferita in ultimele luni fata de dolar, potrivit unei analize Bloomberg, precizeaza Mediafax.

Euro s-a devalorizat saptamana trecuta cu 2,5% si a cazut sub pragul de 1,2 dolari/euro pentru prima data din martie 2006, insa ramane peste nivelul de 1,1837 dolari/euro inregistrat la sfarsitul zilei de 4 ianuarie 1999, prima sedinta de tranzactionare dupa introducerea monedei unice.

Totodata, euro se mentine peste pragul de 1,1842 dolari, media lunara de la introducerea monedei unice.

Un indice Bloomberg al monedelor care s-au reunit in zona euro se plaseaza, in medie, la 1,1945 dolari, in intervalul cuprins intre sfarsitul anului 1988 - cand pietele europene erau dominate de marca germana - si finele saptamanii trecute.

Fostul presedinte al Federal Reserve Paul Volcker a declarat luna trecuta ca criza datoriilor de stat din zona euro ar putea cauza dizolvarea uniunii monetare, insa presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a contrazis aceasta afirmatie pe 31 mai spunand ca euro "isi mentine remarcabil valoarea".

Potrivit analistilor Goldman Sachs si Morgan Stanley, autoritatile europene ar putea chiar sa se bucure de deprecierea monedei, datorita efectului pozitiv asupra exporturilor.

Un indice al Deutsche Bank, ponderat in functie de cei mai importanti parteneri comerciali ai zonei euro, arata ca euro se plaseaza in prezent cu 2% peste media ultimilor 9 ani.

Aceste date nu descurajeaza insa speculatorii care sustin ca zona euro este in pragul colapsului, noteaza Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorii, #depreciere, #euro, #zona , #stiri Jean Claude Trichet