Euro s-a depreciat la un minim de 1,1877 dolari/euro

Luni, 07 Iunie 2010, ora 17:28
1407 citiri
Euro s-a depreciat la un minim de 1,1877 dolari/euro

Moneda unica europeana a continuat sa se deprecieze luni in fata dolarului si a yenului japonez, atingand astfel cel mai scazut nivel al ultimilor patru ani, iar investitorii asteapta reactii din partea Bancii Centrale Europene (BCE), informeaza Bloomberg, potrivit NewsIn.

Euro se depreciase luni la 1,1877 dolari/euro, cel mai scazut nivel al monedei unice din martie 2006 pana in prezent, in timp ce in fata yenului japonez s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din mai 2006, la 108,08 yeni.

In schimb, in perioada urmatoare, moneda europeana s-ar putea aprecia, pana la 1,20 dolari/euro si 115 yeni/euro in cursul lui 2010, urmand ca in 2011 sa se aprecieze pana la 1,22 dolari, respectiv 123 yeni, potrivit estimarilor celor 18 analisti intervievati de Bloomberg, in timp ce predictiile analistilor de la Goldman Sachs vorbesc despre o apreciere pana la 1,35 dolari/euro.

Desi moneda unica s-a depreciat cu 2,5% saptamana trecuta in fata dolarului american si a scazut sub pragul de 1,20 dolari/euro pentru prima data in ultimii patru ani, euro se afla inca la o valoare peste cea din 4 ianuarie 1999, cand la incheierea primei sedinte de tranzactionare din istoria sa, era cotat la 1,1837 dolari. 

In plus, euro se afla inca peste media sa lunara, calculata din prima zi de la infiintare, de 1,1842 dolari.

Investitorii sunt mai ingrijorati ca niciodata de soarta monedei europene, in conditiile in care Banca Centrala Europeana nu da semne ca ar dori sa intervina in aceasta privinta.

Ultima oara cand BCE a intervenit pentru aprecierea euro a fost in anul 2000.

Pe 22 septembrie, BCE a intervenit pe piata valutara, alaturi de bancile centrale din Japonia, Statele Unite, Marea Britanie si Canada, cumparand moneda la un pret de aproximativ 86 centi, ceea ce a dus la o apreciere cu 4% in fata dolarului si yenului in numai 15 minute.

BCE a intervenit din nou doua luni mai tarziu, cand euro era cotat la 82,30 centi, potrivit unui raport realizat de Barclay's pe 21 mai si citat de Bloomberg.

In timp ce fostul presedinte al Fed Paul Volcker declara luna trecuta ca actuala criza a datoriilor de stat ar putea duce la dizolvarea zonei euro, presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat pe 31 mai ca euro se mentine "intr-o forma remarcabila".

Deprecierea graduala a euro spre o paritate cu moneda americana in cursul anului urmator ar putea salva moneda unica de la disparitie, ajutand tari ca Grecia, Italia sau Spania sa isi redobandeasca competitivitatea, conform declaratiilor economistului Nouriel Roubini, care a prezis criza financiara din ultimii ani.

"O prabusire controlata a valorii euro este singurul lucru care ar putea preveni desfiintarea uniunii monetare", declara Roubini pe 5 iunie, in cadrul unei conferinte din Italia.

#curs, #dolar, #euro, #valutar , #stiri Jean Claude Trichet