Europa taie bugetele

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 17:18
1580 citiri
Europa taie bugetele

Din ce in ce mai multe tari europene anunta masuri bugetare mai restrictive pentru acest an, pe masura ce pietele financiare sunt afectate de problemele Greciei.

Pe langa Romania, care a anuntat planuri de reducere a deficitului bugetar cu doua procente, in 2010, Portugalia intentioneaza sa-si reduca deficitul, ajuns la 9% din produsul intern brut.

De asemenea, Irlanda a propus un buget in care se prevede reducerea cheltuielilor cu peste sase procente, acesta fiind cel mai dur plan fiscal din ultima generatie, incluzand si taierea salariilor angajatilor la stat.

Pe de alta parte, Spania a anuntat ca vrea sa faca reduceri de 50 de milioane de euro pana in 2013, avand in vedere ca deficitul sau bugetar a ajuns la aproape 10% din produsul intern brut, de trei ori mai mare decat cel permis, in mod normal, in Uniunea Europeana, de 3% din PIB.

Atat Polonia, cat si Republica Ceha vor definitiva planurile pentru reducerea deficitelor bugetare, de la 9%, in acest an, la 3%, in 2014, in cazul celei din urma.

In schimb, Bulgaria a reusit deja sa taie cheltuielile cu 15 procente, incepand din luna iulie, cand actualul guvern de centru-dreapta a preluat puterea.

Valul de reduceri vine in urma problemelor pe care le are Grecia, al carui deficit bugetar a ajuns la 12% din PIB, desi unii economisti sunt de parere ca aceasta cifra ar putea fi chiar mai mare, deoarece cred ca nu pot avea incredere in datele oficiale.

Banca Centrala Europeana sustine noile masuri, unul dintre directorii din board declarand ca guvernele trebuie sa inceapa sa pregateasca un exit credibil si sustenabil din programele de stimuli financiari.

"Daca nu se face acest lucru, deficitul public in zona euro ar putea ajunge rapid la 100% din produsul intern brut. In acest caz, s-ar pierde increderea in finantele publice si s-ar exersa o presiune asupra ratelor de dobanda din zona, pe termen mediu si lung", a spus Gertrude Tumpel-Gugerell, de la BCE, citata de The Wall Street Journal.

Este prea devreme sa facem reduceri?

Potrivit unor economisti, masurile de austeritate au inceput sa se ia prea devreme. La inceputul lui 2010, Fondul Monetar International a sfatuit guvernele sa continue programele de stimuli financiari, pentru a se asigura ca redresarea este definitiva. De asemenea, aceeasi parere si-au exprimat-o si liderii G20.

Insa degradarea ratingului de credit al Greciei si impactul asupra titlurilor de stat au dat alarma in capitalele europene.

"Exista pericolul ca statele sa fie fortate de piete si agentiile de rating sa introduca masuri fiscale dure prea devreme. Vor fi nevoiti sa gaseasca echilibrul intre a face pietele fericite, a pastra preturile imprumuturilor scazute si sa evite agravarea recesiunii", a spus Jonathan Loynes, economist la Capital Ecomomics, in Londra.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca zona euro nu este diferita, din cauza marimii sale, cum este SUA. "Intelegem ca Grecia nu este Finalanda, iar Spania nu este Germania. Insa problemele Greciei sunt comune cu cele ale multor tari industrializate", a spus Trichet.

Premierul grec, George Papandreou, a negat speculatiile din media, in special din Marea Britanie, ca tara sa ar putea iesi din zona euro si sa reintroduca drahma.

 

#deficite, #euro, #masuri, #probleme, #redresare, #stimuli, #tari, #zona , #stiri Jean Claude Trichet