Europenii reduc taxele cu riscul adancirii deficitelor bugetare

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 22:58
1665 citiri
Europenii reduc taxele cu riscul adancirii deficitelor bugetare

Anuntul Germaniei, cu privire la aplicarea unor importante reduceri de taxe, dupa masurile similare anuntate de Suedia si Italia, confirma tedinta statelor Uniunii Europene de a acorda prioritate relansarii economice, in pofida adancirii deficitelor, relateaza AFP.

Cancelarul german Angela Merkel si noii aliati liberali prevad reduceri totale de taxe de 24 miliarde euro pentru companii si persoane fizice, in cadrul programului guvernamental aferent urmatorilor patru ani de mandat.

"Trebuie sa acceptam un nou nivel exceptional de ridical al datoriei", ce va fi redus odata ce criza va fi depasita, a anuntat noul ministru de finante, Wolfgang Schauble. Si Italia ia in calcul reducera taxelor fiscale pentru sustinerea activitatii economice, dupa cea mai grava recesiune cu care s-a confruntat contientul de la al Doilea Razboi Mondial incoace.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, anunta joi ca guvernul analizeaza diminuarea sau chiar suprimarea pe termen limitat a taxelor aplicate afacerilor, raspunzand astfel cerintelor patronatului. Initiativa nu a fost apreciata, potrivit presei, de ministrul economiei, Giulio Tremonti, adept al rigorii bugetare, care a amenintat ca va demisiona.

Astfel, Italia urmeaza exemplul Frantei, care a suprimat deja taxele impuse companiilor, decizie ce va reprezenta o scutire fiscala de 11,7 miliarde euro pentru companii in 2010. Guvernul Suediei, ce detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, a anuntat de asemenea noi reduceri ale impozitelor pe venit, pentru a stimula piata muncii.

Reducerile sunt mai putin drastice, echivaland cu 10 miliarde coroane (990 milioane euro), insa mesajul este clar. Tarile europene nu au adoptat insa aceeasi strategie.

Guvernul spaniol, ce se confrunta cu o recesiune extrem de grava, a prevazut, pentru anul viitor, majorari de impozite de 11 miliarde euro, ce includ si o majorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA), pentru a nu permite adancirea deficitelor.

Insa cele mai multe tari nu intentioneaza sa aplice politici de redresare a balantei financiare. Reducerea deficitelor si a datoriilor, aduse la un nivel enorm de criza finaciara, va avea de asteptat. La ora actuala, trei sferturi din tarile Uniunii Europene au fost atentionate pentru depasirea limitei de deficit bugetar, stabilita prin Pactul European de Stabilitate la 3% din produsul intern brut (PIB).

Derapajul necontrolat a inceput sa ingrijoreze Comisia Europeana, care a luat in vizor in special Franta. Situatia ingrijoreaza deja serios si Banca Centrala Europeana (BCE), care controleaza evolutia euro, moneda a carei credibilitate depinde si de situatia bugetara a tarilor ce o utilizeaza.

"Sustinem respectarea stricta a Pactului de Stabilitate", a avertizat in aceasta saptamana presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a cerut tarilor Uniunii Europene sa faca eforturi mai mari din 2011 pentru reducerea deficitelor. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#taxe, #deficite bugetare, #deficit, #ue , #stiri Jean Claude Trichet