Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI apreciaza ca situatia economica globala este foarte buna

FMI apreciaza ca situatia economica globala este foarte buna
Directorul general al Fondului Monetar International, spaniolul Rodrigo Rato, a declarat sambata, la reuniunea G-20 de la Melbourne (Australia) ca situatia economica globala este foarte buna in termeni de crestere, informeaza agentia EFE.Rato a avertizat insa ca bancile centrale trebuie sa supravegheze preturile inflationiste si a subliniat ca este posibil sa fie nevoie sa majoreze dobanda de referinta pentru a evita cresterea inflatiei, data fiind rapida crestere economica.

Potrivit ultimelor proiectii ale FMI, cresterea globala in 2006 va fi de 5,1 la suta, iar in 2007 de 4,9 la suta.

Organizatia internationala se asteapta ca o crestere mai lenta a economiei Statelor Unite ale Americii sa duca la o expansiune mai rapida in Europa si in Asia.

Rodrigo Rato a subliniat ca, in timpul reuniunii cu ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele 20 de tari cele mai productive din lume, va insista pe faptul ca politica monetara este cruciala in prezent si ca bancile centrale au un rol foarte important.

'Multe politici fiscale ale economiilor emergente sunt rigide sau ineficiente, in sensul ca nu se concentreaza pe aspectele pe care le consideram cruciale pentru economiile ce se confrunta cu globalizarea, adica pentru infrastructura, educatie si sanatate', a explicat directorul FMI.

In acest sens, este necesara o mai buna gestionare a veniturilor publice, problema cu care, spune Rato, se confrunta toate tarile din America Latina, cu exceptia Chile.

Rato a subliniat ca 'trebuie sa ne amintim ca circumstantele sunt cele mai bune din ultimile doua decenii in ceea ce priveste pretul banilor, pretul riscului si aceste elemente s-ar putea mentine in viitor, dar nu trebuie sa credem ca si nivelul veniturilor se va mentine'.

Directorul FMI a opinat, pe de alta parte, ca preturile petrolului se vor mentine ridicate in viitor.

'Exista o puternica cerere de petrol si nu numai in economiile emergente, toti ne gandim la China si India, dar aceasta vizeaza mult mai multe tari. Chiar tara mea, Spania, consuma in prezent mai multa energie vara decat iarna si asta este ceva complet nou', a explicat Rato.

Sa ne gandim ca preturile vor scadea deoarece se va reduce in mod dramatic cererea este un scenariu neimaginabil deocamdata. 'Ceea ce avem nevoie este ca preturile sa se mentina ridicate pentru a putea creste investitiile si, apoi, vom avea preturi mai mici', a mai spus oficialul FMI, adaugand ca, in afara de investitii majore, va fi nevoie si de o mai mare transparenta.

Rodrigo Rato participa la reuniunea G-20, alaturi de presedintele Rezervei Federale din SUA, Ben S. Bernakne, si de presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite si presedintia Uniunii Europene (UE) compun G-20.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 601 ori