G20: economia se confrunta cu noi provocari

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 14:04
1356 citiri
G20: economia se confrunta cu noi provocari

Economia mondiala se reface mai repede decat prevazut, dar volatilitatea recenta de pe pietele financiare demonstreaza ca raman provocari importante, au afirmat sambata ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din principalele economii ale lumii, conform NewsIn.

"Economia mondiala continua sa creasca mai repede decat prevazut, dar intr-un ritm inegal, in functie de tari si regiuni", au afirmat oficialii.

Acordul nu include initiative majore, dar armonizeaza pozitiile privind detaliile reformelor financiare ample, apelurile privind schimbarile in sistemele de reglementare si reducerea deficitelor bugetare.

"Volatilitatea recenta de pe pietele financiare ne aminteste ca raman provocari semnificative si subliniaza importanta cooperarii internationale", potrivit declaratiei finale a reuniunii de la Busan.

Tarile trebuie sa "implementeze masuri credibile, care sustin cresterea economica, pentru a asigura sustenabilitate fiscala", au afirmat ministrii si guvernatorii, precizand ca politicile trebuie sa fie adaptate situatiei unice a fiecarei tari.

Criza deficitelor bugetare din Europa a alimentat temerile ca economia globala va intra din nou in recesiune.

"Salutam masurile hotarate luate de Uniunea Europeana, de Banca Centrala Europeana si de FMI", au subliniat oficialii, referindu-se la fondul de stabilizare destinat tarilor din Zona euro care se confrunta cu probleme din cauza datoriilor mari.

Ministrul sud-coreean de finante, Yoon Jeung-hyun, a apreciat ca temerile privind criza din Grecia, care risca sa se extinda si la alte tari, contribuie la urgenta eforturilor pentru a reforma sistemul de reglementare.

De altfel, comunicatul final al reuniunii reafirma obiectivul de a lua decizii pentru consolidarea capitalului si lichiditatilor bancare pana in luna noiembrie si implementarea regulilor pana la sfarsitul anului 2012.

Unele state membre G20 vor o amanare a aplicarii regulilor. Intr-o fraza care, potrivit unui oficial apropiat negocierilor, a fost adaugata in ultima clipa, textul afirma ca politica monetara va viza in continuare stabilitatea pretului "si va contribui astfel la cresterea economica".

In conditiile in care ministrii au stabilit prioritatile care urmeaza sa fie discutate de liderii tarilor membre G20, secretarul american al Trezoreriei le-a cerut omologilor sai sa isi reafirme angajamentul fata de mentinerea recuperarii economice.

"Raspunsul puternic al G20 a jucat un rol central in refacerea cresterii economice, dar temerile in legatura cu cresterea, in conditiile in care Europa face ajustarile necesare ale politicilor, ameninta sa submineze ritmul refacerii", a afirmat Geithner intr-o scrisoare publicata vineri de Wall Street Journal.

Ungaria a anuntat vineri ca se confrunta cu probleme, dupa Grecia, Spania si Portugalia, ceea ce a determinat o depreciere a euro, care a ajuns sub nivelul de 1,2 dolari pentru prima data in ultimii patru ani. Oficialii europeni au dat asigurari ca temerile privind Ungaria si euro sunt exagerate.

"Ungaria a facut progrese importante in consolidarea finantelor sale publice in ultimii ani", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

La randul sau, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a aparat euro, pe care a numit-o o "moneda puternica, o moneda credibila, o moneda care si-a pastrat valoarea in termeni de stabilitate a pretului".

Referindu-se la un alt aspect controversat, declaratia finala a reuniunii G20 afirma ca exista "o gama de optiuni politice" pentru a determina bancile sa contribuie la costul programelor de salvare ale guvernelor, dar nu mentioneaza ideea unei taxe bancare globale.

Statele Unite si principalele tari europene au exercitat presiuni pentru introducerea unei astfel de taxe, dar Canada si Australia s-au opus propunerii. Comunicatul subliniaza ca bancile ar trebui descurajate de la asumarea de riscuri mari.

G20, grup fondat in 1999, se concentreaza pe managementul crizelor dupa prabusirea bancii americane Lehman Brothers.

Pe langa reuniunile anuale ale ministri de finante din cele 20 de tari dezvoltate si in emergente, de la sfarsitul anului 2008 organizeaza si summituri. Unul dintre principalele subiecte aflate in prezent pe agenda il reprezinta limitarea deficitelor tarilor fara a afecta cresterea economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#economie, #provocari, #criza, #g20 , #stiri Jean Claude Trichet