Germanii aproba suplimentarea ajutorului financiar pentru Grecia

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:46
922 citiri
Germanii aproba suplimentarea ajutorului financiar pentru Grecia

Parlamentul german a aprobat, vineri, suplimentarea ajutorului financiar pentru Grecia, dupa ce a primit asigurari de la ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, privind suportarea unei parti a costurilor unui nou pachet financiar de catre creditorii privati, transmite Reuters.

Votul neangajant al parlamentului are loc cu doua saptamani inainte de o intalnire a liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, in care ar trebui finalizat un nou program de asistenta pentru statul elen. 

Intr-un discurs in parlament, Schaeuble a avertizat ca ar urma consecinte dezastroase daca Grecia nu va primi ajutor si statul ar fi impins intr-o "restructurare necontrolata" a datoriei. 

Pentru a obtine acordul politicienilor, reticenti la finantarea datoriilor Greciei, ministrul a prezentat conditii stricte, cerand Greciei reforme ample si supravegherea internationala a programului de privatizari. 

Totodata, bancile care detin obligatiuni ale Greciei trebuie sa suporte o parte din costuri, a spus Schaeuble.

"Daca exista indoieli privind capacitatea Greciei de a plati datoriile si trebuie sa castigam timp cu un nou pachet financiar, atunci participarea sectorului privat la o solutie este inevitabila.

Am propus un schimb de obligatiuni care sa extinda maturitatea obligatiunilor cu sapte ani concomitent cu pastrarea conditiilor privind dobanzile", a adaugat el.

Dupa discursul ministrului, parlamentul a aprobat o rezolutie privind sprijinirea Greciei pregatita de coalitia care sustine guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

Agentiile de rating au avertizat ca este aproape imposibil sa fie derulata o schimbare de obligatiuni precum cea propusa de Berlin, pe baze voluntare, astfel ca Banca Centrala Europeana probabil se va opune.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, joi, ca este impotriva oricarei forme de implicare a sectorului privat care nu s-ar derula pe baze "strict voluntare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor financiar grecia, #grecia , #stiri Jean Claude Trichet