Guvernul german: planul de sustinere a Greciei poate fi activat rapid

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 15:59
1562 citiri
Guvernul german: planul de sustinere a Greciei poate fi activat rapid

Guvernul german a asigurat, vineri, ca planul de sprijin al tarilor din zona euro pentru Grecia ar putea fi activat rapid, daca va fi necesar, dar a estimat ca autoritatile elene sunt capabile sa se descurce singure, potrivit cotidianului Les Echos, citat de NewsIn.

Declaratiile au intervenit dupa ce dobanzile pentru obligatiunile Greciei, care va trebui sa-si refinanteze in scurta vreme o parte a datoriei publice, au atins niveluri istorice, investitorii temandu-se de viabilitatea planului adoptat la finalul lunii martie de tarile din zona euro.

Dobanzile pentru obligatiunile elene pe zece ani aflate in crestere incepand de marti, atinsesera joi maximul istoric de 7,508%, nemaiintalnit de la adoptarea euro de Grecia de la 2001, ceea ce a readus in atentie ipoteza privind eventualitatea intrarii in incapacitate de plata a tarii si a nevoii de a recurge la mecanismul de ajutor al UE si FMI.

La randul sau, ministrul grec de finante George Papaconstantinou a spus vineri ca dobanzile la care Grecia trebuie sa se imprumute de pe piata "nu reflecta situatia reala a economiei, nici eforturile ori rezultatele obtinute deja de guvern", adaugand ca, "in timp, pietele si partenerii europeni vor deveni constienti de aceste rezultate si, in consecinta, vom avea parte de dobanzi mai rezonabile".

Germania sustine ca Atena are mijloacele pentru a se descurca singura, mentionand ca semn incurajator reducerea deficitului bugetar al Greciei din primul trimestru al acestui an si comentariile presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a sustinut joi ca nu se pune problema unei intrari in incapacitate de plata a republicii elene.

De asemenea, vineri, presedintele UE, Herman Van Rompuy, a spus ca daca Grecia va cere ajutor tarile din zona euro, alaturi de FMI, sunt pregatite sa-l ofere.

Economistii UBS au spus vineri ca Grecia ar putea fi nevoita sa apeleze la ajutoare de urgenta de la UE si FMI in urmatoarele zile, in contextul in care cresterea costurilor de creditare face ca statul sa nu mai poata finanta deficitul bugetar, in timp ce Papaconstantinou a insistat ca nu intentioneaza sa faca apel la fonduri de urgenta din partea tarilor europene. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # german, # plan, # sustinere, # grecia , #stiri Jean Claude Trichet