Japonia se confrunta cu un val de disponibilizari, din cauza crizei economice globale

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 13:07
1191 citiri
Japonia se confrunta cu un val de disponibilizari, din cauza crizei economice globale

Un val de disponibilizari a atins Japonia vineri, dupa publicarea unor indicatori economici catastrofali, in timp ce in Europa, statele cauta in continuare cea mai buna metoda de sustinere a bancilor fragile, atinse de criza, relateaza AFP.

Scaderea record a productiei, cresterea somajului si consumul in cadere libera au confirmat gravitatea recesiunii din Japonia, unde companiile au afisat pierderi imense si au facut reduceri masive de personal.

Potrivit statisticilor oficiale, productia industriala japoneza a scazut in decembrie cu 9,6% fata de luna precedenta, un nou record istoric, rata somajului a crescut cu jumatate de punct procentual, la 4,4%, consumul gospodariilor a scazut cu 4,6%, iar revenirea fenomenului de deflatie a fost confirmata de faptul ca preturile de consum au inregistrat o crestere anuala de numai 0,2%.

Aceste statistici macroeconomice au fost urmate de anunturile din partea companiilor lovite din plin de criza economica. NEC va disponibiliza 20.000 de angajati la nivel mondial si a afisat o pierdere masiva in anul financiar 2008-2009. Hitachi va disponibiliza 7.000 persoane si va inregistra o pierdere anuala de 700 miliarde yeni (5,8 miliarde euro).

Mai mult, potrivit cotidianului economic Nikkei, grupul auto Toyota urmeaza sa afiseze o pierdere de exploatare de 400 miliarde yeni (3,3 miliarde euro) in anul 2008-2009, fata de pierderea de 150 miliarde yeni estimata in decembrie.

Bursa din Tokyo a inchis sedinta de vineri in scadere cu 3,12%, in timp ce bursele europene s-au deschis in scadere usoara, in line cu tendinta burselor americane. 

Atentia ramane concentrata asupra situatiei bancilor celor mai fragile. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a criticat joi pietele, spunand ca exagereaza ratiile de capital ale bancilor mari.

in Belgia, guvernul a anuntat un nou acord de vanzare a bancii Fortis catre BNP Paribas, in cadrul caruia banca franceza urmeaza sa cumpere o parte mai redusa din afacerile de asigurari ale Fortis din Belgia si sa preia mai multe active toxice.

Dexia, un alt grup bancar belgian, salvat la sfarsitul lunii septembrie de guvernele din Franta, Belgia si Luxemburg, a anuntat ca va face 900 disponibilizari la nivel de grup in 2009, pentru a economisi 200 milioane euro.

Banca a anuntat, totodata, o pierdere neta estimata la 3 miliarde euro, in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disponibilizari, #japonia, #angajati, #salarii, #productia industriala , #stiri Jean Claude Trichet