Jean-Claude Trichet: BCE ar putea mari dobanda cheie dupa luna iunie

Vineri, 06 Mai 2011, ora 09:18
1168 citiri
Jean-Claude Trichet: BCE ar putea mari dobanda cheie dupa luna iunie

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a semnalat joi ca institutia va astepta pana dupa luna iunie pentru a majora dobanda de interventie, desi anumiti investitori anticipasera o decizie mai rapida impotriva cresterii inflatiei, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

"Niciodata nu avem angajamente anterioare, putem creste ratele dobanzilor oricand consideram necesar", a spus Trichet intr-o conferinta de presa la Helsinki, dupa ce BCE a hotarat sa pastreze dobanda cheie la 1,25%.

Presedintele BCE nu a folosit expresia "vigilenta sporita", care ar fi semnalat o crestere a ratei dobanzii in luna iunie, limitandu-se sa spuna ca BCE va monitoriza "indeaproape" inflatia.

Moneda europeana s-a depreciat cu mai mult de 1,25 centi, la valoarea de 1,4688 dolari/euro, dupa declaratiile lui Trichet, iar randamentul titlurilor de stat germane cu scadenta la doi ani a scazut cu 10 puncte procentuale, la 1,82%.

Presedintele BCE a anuntat, in aprilie, dupa majorarea dobanzii cheie, pentru prima data in ultimii trei ani, ca BCE va continua sa monitorizeze "indeaproape" riscurile inflatiei din zona euro.

"Este esential ca evolutiile preturilor sa nu genereze ample presiuni inflationiste pe termen mediu", spunea Trichet dupa anuntul BCE, de majorare cu 0,25% a dobanzii de interventie, la 1,25%.

Investitorii se asteapta la inca doua etape de crestere a dobanzii cheie, care ar urma sa ajunga la 1,75% pana la sfarsitul anului, pe masura ce inflatia din zona euro accelereaza, iar economia Germaniei isi continua cresterea. 

#jean claude trichet, # bce, # dobanda cheie , #stiri Jean Claude Trichet