Lagarde: Economia globala a intrat intr-o etapa periculoasa

Duminica, 28 August 2011, ora 15:22
1257 citiri
Lagarde: Economia globala a intrat intr-o etapa periculoasa

Pe fondul riscurilor tot mai mari care ameninta cresterea globala, economia a intrat intr-o etapa periculoasa, guvernele trebuind sa adopte urgent masuri pentru revenirea economiei, dupa cum a declarat directorul general al FMI, conform Mediafax.

"Evolutiile din aceasta vara au indicat ca suntem intr-o faza noua, periculoasa. Mizele sunt clare: riscam sa asistam la deraierea revenirii economice fragile. Deci trebuie sa actionam acum", a afirmat Lagarde la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackshon Hole, Wyoming.

Ea a adaugat ca politica monetara ar trebui sa ramana relaxata, deoarece riscurile de recesiune sunt mai mari decat cele inflationiste.

Presiunile inflationiste generate de energie si alimente se calmeaza, iar asteptarile privind inflatia in economiile avansate, precum SUA si Europa, sunt bine ancorate, a aratat Lagarde.

Comentariile sale au parut ca se adreseaza, printre altii, presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. BCE a ridicat dobanda de politica monetara de doua ori in ultimele patru luni, ultima data in iulie, la 1,5%.

BCE a fost, de altfel, prima banca centrala a unei economii dezvoltate care a ridicat dobanzile de la minimele record la care au fost reduse in urma crizei globale din 2008.

Federal Reserve a promis, pe 9 august, ca va mentine dobanzile aproape de zero cel putin pana in 2013, lasand loc totodata pentru noi masuri de stimulare a cresterii economice.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, a declarat la Jackson Hole ca banca centrala americana este pregatita sa sprijine economia daca va fi necesar, insa nu a dat vreun indiciu privind masuri concrete iminente.

#criza, #criza globala, #criza financiara, #criza economica, #lagarde criza, #recesiune , #stiri Jean Claude Trichet