Marile banci centrale nu vad semne de recesiune

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:48
1106 citiri
Marile banci centrale nu vad semne de recesiune

Marile banci centrale nu vad semne ale unei recesiuni mondiale si nu au planuri pentru masuri concertate de sustinere, chiar daca ritmul de dezvoltare incetineste, transmite Mediafax.

Bancile centrale sunt pregatite sa suplimenteze lichiditatile daca va fi nevoie, a declarat luni presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a prezidat discutiile de la o reuniune a Bancii pentru Reglemente Internationale.

El a adaugat ca nu existe semne de deflatie in economiile dezvoltate.

"Nu cred ca recesiunea este in carti, dar vedem o incetinire fata de ce am observat in ultima perioada", a spus Trichet intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca s-au amplificat riscurile de incetinire a cresterii economiei mondiale.

Pietele de capital au scazut puternic luni, iar actiunile europene au atins minimul ultimelor 26 de luni, partial ca reactie la esecul ministrilor de Finante din tarile membre ale G7 de a prezenta un plan de masuri concrete pentru redresarea economiei mondiale.

Temerile legate de un default (incapacitate de plata) al Greciei s-au amplificat dupa ce membrii coalitiei de centru-dreapta condusa de cancelarul german Angela Merkel au inceput sa vorbeasca deschis despre aceasta posibilitate.

In plus, demisia germanului Juergen Stark din functia de economist sef al BCE a scos in evidenta diviziunile referitoare la solutiile de rezolvare a problemei Greciei, care a anuntat ca mai are lichiditati pentru cateva saptamani.

Trichet a cerut decidentilor sa aplice rapid hotararile deja adoptate, inclusiv cea din 21 iulie privind un al doilea plan de sustinere a Greciei.

Creditorii internationali au amenintat saptamana trecuta sa nu vor acorda Greciei a sasea transa de imprumut, de circa opt miliarde de euro, intrucat statul elen nu a respectat tintele bugetare.

"Toate institutiile cer Greciei sa isi respecte integral angajamentele", a spus Trichet.

In privinta deciziei Bancii Elvetiei de a stabili un plafon maxim pentru franc de 1,2 unitati pentru un euro, dupa ce moneda s-a apreciat cu 20% in acest an din cauza crizei, Trichet a spus ca participantii la reuniune au inteles decizia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune mondiala, #bce, #piete capital, #trichet, #lichiditati, #sistem bancar , #stiri Jean Claude Trichet