Mario Draghi, noul presedinte BCE

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:12
1392 citiri
Mario Draghi, noul presedinte BCE

Mario Draghi a fost ales de catre liderii UE, noul presedinte al Bancii Centrale Europene. Acesta urmeaza sa preia functia in noiembrie 2011, potrivit NewsIn.

"Consiliul european a decis numirea lui Mario Draghi drept presedinte al Bancii Centrale Europene", a anuntat presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Franta amenintase sa blocheze decizia, pentru ca alegerea lui Draghi in locul francezului Jean-Claude Trichet ar fi lasat Parisul fara niciun reprezentant in consiliul executiv de sase membri al bancii, in timp ce Italia ar fi avut doi. Al doilea italian din consiliu, Lorenzo Bini Smaghi - al carui mandat se incheie in 2013 - refuza sa demisioneze, pentru ca, spunea el, independenta bancii ar fi fost amenintata, daca ar fi cedat presiunii politice.

Diplomatii spun ca el a revenit asupra pozitiei vineri.

Smaghi s-a oferit sa-si paraseasca postul pana la sfarsitul anului. Le Monde a scris ca oferta a fost facuta telefonic lui Van Rompuy si lui Nicolas Sarkozy.

Van Rompuy a discutat si cu Silvio Berlusconi. Draghi nu a avut rival in cursa de inlocuire a lui Trichet, mandatul de opt ani incepand la 1 noiembrie.

Joi, el a obtinut sustinerea PE. Guvernul italian este acum presat sa-i gaseasca un post lui Smaghi.

O optiune ar fi inlocuirea lui Draghi la conducerea Bancii Italiei, cu toare ca ministrul de finante, Giulio Tremonti, sustine un alt candidat pentru acest post. 

#presedinte bce, #mario draghi, #trichet, #ue , #stiri Jean Claude Trichet