Nivel record al creditelor in zona euro

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 10:06
928 citiri
Nivel record al creditelor in zona euro

Imprumuturile luate de companiile din zona euro au inregistrat, la finele anului trecut, cel mai mare ritm de crestere de la lansarea monedei unice. Creditele catre institutii non-financiare au consemnat o majorare de 14,4% in luna decembrie, cea mai mare rata de cand s-a lansat moneda unica in 1999.

Datele, furnizate de Banca Centrala Europeana (BCE) si prezentate de Financial Times (FT), vin in contextul crizei creditelor ipotecare din Statele Unite.

Din ultimele informatii reiese ca activitatea economica ramane puternica in cele 15 state ale zonei euro. Multe sectoare economice au resimtit putin sau aproape deloc criza americana si turbulentele de pe pietele internationale. Aceste date, prezentate ieri de BCE, vin sa contrazica un alt raport al institutiei bancare centrale, raport care a fost publicat la inceputul acestei luni. In acest raport anterior se evidentia un recul al creditarii in ultimul trimestru din 2007.

Totusi, este dificil ca aceste date sa modifice perspectiva BCE privind inflatia, considera Elga Bartsch de la Morgan Stanley. Saptamana trecuta, Jean-Claude Trichet anunta ca BCE se va axa in continuare pe misiunea sa principala, anume lupta impotriva inflatiei. Oficialul institutiei cu sediul la Frankfurt a lasat astfel sa se inteleaga ca BCE nu va reduce dobanda de politica monetara, precum Fed. Nici aceste ultime date despre creditarea din zona euro, nici criza americana nu vor determina BCE sa-si modifice strategia de tintire a inflatiei. "In vremuri de corectii semnificative ale pietei si de turbulenta economica, este responsabilitatea Bancii Centrale sa supravegheze inflatia si sa evite o volatilitate mai mare pe piata", a spus Trichet.

BCE se confrunta cu cele mai complicate probleme din ultimii ani, in contextul in care inflatia a fost de 3,1% la finele anului trecut. Presiunile inflationiste s-au accentuat la mijlocul anului trecut si sunt, in continuare, ingrijoratoare pentru liderii europeni. BCE tinteste o inflatie de sub 2%, dar, incepand din septembrie, presiunile inflationiste s-au accentuat ca urmare a scumpirii petrolului. Mai mult, exista riscul ca acest nivel al inflatiei sa declanseze o spirala de durata pe filiera salarii-preturi. Pe scurt, inflatia ar putea determina cresterea salariilor, salariile marite ar putea determina amplificarea consumului, iar cresterea consumului ar putea cauza adancirea inflatiei. Totusi, institutia de la Frankfurt considera ca petrolul nu se va scumpi, in 2008, la fel ca anul trecut, ceea ce inseamna ca inflatia ar trebui sa coboare inspre nivelul de 2% in decursul acestui an.

"In vremuri de corectii semnificative ale pietei si de turbulenta economica, este responsabilitatea Bancii Centrale sa supravegheze inflatia si sa evite o volatilitate mai mare pe piata"- J. C. Trichet presedinte BCE

<a href=http://www.standard.ro/articol_27491/nivel_record_al_creditelor_in_zona_euro.html/ target=_blank>Business Standard</a>