Oficialii europeni: Atacul lui Lagarde asupra bancilor UE este confuz si nechibzuit

Luni, 29 August 2011, ora 13:13
1217 citiri
Oficialii europeni: Atacul lui Lagarde asupra bancilor UE este confuz si nechibzuit

O serie de oficiali europeni au criticat-o pe Christine Lagarde pentru "atacul confuz si nechibzuit" asupra bancilor europene dupa comentariile acesteia de la conferinta Fed, conform Mediafax.

Lagarde a declarat, in timpul discursului sustinut la conferinta anuala a Fed de la Jackson Hole, Wyoming, ca bancile europene aflate in situatii dificile au nevoie "urgenta" de recapitalizare, iar sprijinirea acestor institutii de credit este cheia pentru "taierea lanturilor de contagiune" din zona euro.

Oficialii europeni considera insa ca, prin aceste declaratii, Lagarde a demonstrat ca nu intelege dificultatile actuale ale bancilor europene.

"Problema cheie este finantarea. Bancile din unele tari au avut probleme in ultimele saptamani sa obtina lichiditate, iar presiunea se va acumula. Sa vorbesti despre capital este un mesaj confuz.

Toata lumea - politicieni, autoritati de reglementare, alti oficiali - este foarte ingrijorata", a afirmat pentru FT un oficial al unei banci centrale.

Oficialii citati, ingrijorati ca afirmatiile lui Lagarde vor induce si mai multa teama pe pietele financiare, au afirmat ca ii vor cere acesteia sa-si clarifice comentariile.

Politicienii si agentiile de reglementare din Europa incearca sa puna la punct un plan care sa calmeze temerile investitorilor privind expunerea bancilor pe datoriile de stat din sudul zonei euro.

Testele de stres derulate in Europa de autoritatile UE nu au aplanat tensiunile din pietele financiare privind capacitatea bancilor de a rezista intrarii in incapacitate de plata a unui guvern european sau unei deteriorari severe a portofoliilor de credit din regiune.

"Trebuie sa rupem legatura dintre datoriile suverane si banci, in special in Spania si Italia", a afirmat pentru FT un reprezentant al unei agentii de reglementare.

Aluzia facuta de Lagarde in weekend catre folosirea Fondului European de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea fortata a bancilor este de asemenea considerata drept neinspirata de catre unii oficiali, care cred ca fondul ar fi mai bine utilizat pentru imbunatatirea lichiditatii din sistem.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a respins in discursul sustinut la Jackson Hole posibilitatea unui deficit de lichiditate in Europa, afirmand ca masurile de combatere a crizei financiare previn un astfel de scenariu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza banci, #banca, #sistem bancar, #lanarde, #fond monetar, #rezerva federala , #stiri Jean Claude Trichet