Personalitati cheie ale CRIZEI EUROPENE

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 13:14
2071 citiri
Personalitati cheie ale CRIZEI EUROPENE

Criza datoriilor suverane se extinde, incet, in toata Europa si ameninta sa devina o problema generala, nu doar pentru statele din zona euro. Businessinsider a identificat personalitatile cheie care au un cuvant de spus in actualul context economic.

Jean-Claude Juncker



In cadrul intalnirilor grupului euro se intalnesc ministrii de finante din Uniunea Europeana, iar Juncker ocupa functia de lider al acestora. De asemenea, este cunoscut si pentru “comentariile” sale facute despre situatia din Grecia si despre Angela Merkel, comentarii care au pus in miscare pietele.

Mario Draghi


Mario Draghi, viitorul presedinte al Bancii Centrale Europene, actualul guvernator al Bancii Nationale a Italiei. El are un target important de atins, in contextul in care va fi succesorul lui Trichet, la sefia Bancii Centrale Europene. A fost numit cel mai influent om al pietelor financiare europene, de catre publicatia Financial News.

Lorenzo Bini-Smaghi


Lorenzo Bini-Smaghi este membru in comitetul executiv al Bancii Centrale Europene. Acesta se numara printre cei mai activi analisti si comentatori ai contextului financiar european. Potrivit publicatiei BusinessInsider, Smaghi ar putea fi noul sef al Bancii Nationale a Italiei, dupa ce Draghi se va muta la BCE.

Herman Van Rompuy


Herman Van Rompuy, Presedintele Uniunii Europene, este primul care a ocupat aceasta functie si cel care a organizat negocierile de urgenta pentru  pachetele de salvare acordate tarilor cu o situatie economica dificila.

Elena Salgado


Elena Salgado este ministrul de finante al Spaniei, una dintre statele aflate pe lista tarilor cu probleme, din Uniunea Europeana. Spania are cea mai mare rata a somajului din toata zona euro.

Giulio Tremonti


Giulio Tremonti este important, in special in contextul in care ingrijorarea investitorilor cu privire la situatia financiara a Italiei este in continua crestere. Tremonti s-a aflat in centrul unui scandal in care a mai fost implicat un politician arestat. Ipotezele potrivit carora Tremonti si-ar da demisia din functie au alimentat fluctuatiile pietelor din Italia.

Christine Lagarde


Lagarde a fost ministrul de Finante al Frantei si acum ocupa pozitia de director general al Fondului Monetar International. Ea va fi responsabila pentru acordurile de finantare semnate de Fond cu Grecia, Irlanda si Portugalia.

Wolfgand Schauble


Germania este tara care va contribui cel mai mult la bailout-urile acordate tarilor grav afectate criza datoriilor si unul dintre cei care vor stabili termenii viitoarelor pachete de finantare.

Evangelos Venizelos


Din 17 iunie Venizelos l-a inlocuit pe George Papaconstantinou in functia de minstru de Finante al Greciei, prima tara din zona euro care a solicitat un bailout.

Olli Rehn


Din postura de Comisar European pentru afaceri economice si monetare din cadrul Uniunii Europene, Rehn are o uriasa responsabilitate, pentru ca trebuie sa monitorizeze situatia economica a Uniunii Europene, sa controleze politica monetara si sa se asigure ca finantele Uniunii sunt puse in ordine.

Michael Noonan

Michael Noonan este ministrul de Finante al Irlandei si trebuie sa se asigure ca economia statului irlandez respecta conditiile impuse de Uniunea Europeana, in urma acordului de finantare semnat.

Jean Claude Trichet



Trichet are un rol crucial in rezolvarea crizei datoriilor suverane, din postura de director general al Bancii Centrale Europene.

George Papandreou


Papandreou are o misiune dificila. Trebuie sa tina guvernul grec unit si sa se asigure ca masurile de austeritate impuse de FMI si UE Greciei vor fi aplicate.

Vitor Gaspar Louca Rabaca

Agenda lui Vitor Gaspar Louca Rabaca, noul ministru portughez de Finante este una extrem de aglomerata si include, printre altele, recenta retrogradare a statului la categoria junk.

Angela Merkel


Germania si-a asumat rolul de lider in rezvolarea crizei datoriilor suverane si foarte multe probleme „apasa” pe umerii cancelarului german Angela Merkel. Aceasta a fost nominalizata, de catre unii analisti, ca resposabila pentru declinul monedei unice europene. Miliardarul George Soros este unul dintre acestia si o acuza pe Merkel ca poarta o parte din vina evolutiei crizei euro.

Nicholas Sarkozy


Nicholas Sarkozy, impreuna cu Angela Merkel, a fost implicat in negocierile referitoare la pachetele de finantare externa acordate tarilor lovite de criza datoriilor.

#criza, #criza datorii suverane, #personalitati criza , #stiri Jean Claude Trichet