Piata la termen anticipeaza ca BCE va mentine joi dobanda cheie si ca o va reduce in curand

Joi, 07 Februarie 2008, ora 10:34
1010 citiri
Piata la termen anticipeaza ca BCE va mentine joi dobanda cheie si ca o va reduce in curand

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine joi, cu siguranta, dobanda sa de politica monetara la 4%, arata mizele de pe pietele financiare, desi datele economice negative ar trebui sa impuna trei scaderi ale dobanzii cheie in 2008, prima chiar in aprilie, scrie Reuters.

Inflatia accentuata din zona euro va impiedica BCE sa urmeze modelul Federal Reserve, de micsorare agresiva a dobanzii de referinta, in sedinta de politica monetara de joi.

Este improbabil, insa, ca dobanda de politica monetara a BCE sa mai fie mentinuta mult timp la 4%. Evolutia contractelor la termen (futures) de marti a indicat ca investitorii mizeaza pe o relaxare a politicii monetare a BCE mai devreme decat aratasera estimarile si anticipeaza o scadere a dobanzii de referinta cu 0,75% pana la sfarsitul anului.

Aceasta evolutie de pe pietele financiare a survenit in contextul unei scaderi surprinzatoare in sectorul serviciilor si in vanzarile cu amanuntul in cele 15 tari membre ale zonei euro.

Evolutia contractelor la termen arata chiar si faptul ca investitorii estimeaza la 20% sansele ca BCE sa inceapa sa isi coboare dobanda cheie inca din martie.

"Jucatorii din piete nu se asteapta la nicio miscare joi, dar exista o probabilitate de 20% ca in martie sa asistam la o micsorare a dobanzii de referinta a BCE", a aratat un strateg pentru rate pe termen scurt de la banca de investitii Dresdner Kleinwort, Christoph Rieger.

Investitorii vor astepta, insa, ca de obicei conferinta de presa de joi a presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, pentru a observa orice indicii in legatura cu intentiile consiliului guvernatorilor institutiei cu sediul la Frankfurt.

Unii dintre strategi se asteata ca tonul discursului lui Trichet sa fie in continuare radical, deoarece inflatia din zona euro a atins, in ianuarie, nivelul de 3,2%, mult peste cel de putin sub 2% tintit de BCE. Comentarii radicale ale sefului BCE ar putea determina o vanzare masiva pe contractele la termen pe dobanzile Euribor scadente in martie sau iunie.

"Este mult prea devreme sa ne asteptam ca Trichet sa indice o relaxare a politicii monetare, dar exista argumente pentru un discurs mai temperat si mai multa ingrijorare pentru cresterea economica si conditiile de creditare", a aratat un raport al strategilor de la banca franceza BNP Paribas.

Acestia admit, insa, ca BCE va trebui sa coboare dobanda sa cheie in cele din urma, probabil in al doilea trimestru din 2008.

"Cu cat amana mai mult BCE o decizie de relaxare a politicii monetare, cu atat mai mult se va accentua necesitatea unei astfel de hotarari mai tarziu, deci trebuie sa admitem ca exista sanse serioase ca BCE sa scada dobanda chiar sub 3%", a opinat economistul sef pentru piete europene de la Bear Stearns, David Brown.

Reticenta BCE de a cobori dobanda sa de referinta contrasteaza cu tendinta de relaxare monetara a bancii centrale americane si a bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England. Banca centrala americana, Federal Reserve, si-a diminuat cu 1,25% dobanda de referinta in timpul ultimelor saptamani si pare hotarata sa continue relaxarea politicii monetare, dupa ce statisticile pentru sectorul american al serviciilor au aratat un declin pana la niveluri de recesiune luna trecuta.

Majoritatea analistilor estimeaza ca Bank of England va continua, joi, tendinta de relaxare a politicii monetare inceputa in decembrie si va cobori dobanda sa de referinta cu inca 0,25%, pana la 5,5%.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.