Pretul petrolului naste controverse

Luni, 09 Iunie 2008, ora 16:00
1381 citiri
Pretul petrolului naste controverse

Pragul record de 139 dolari/baril atins la sfarsitul saptamanii trecute nu poate fi explicat printr-o singura cauza iar unii analisti si producatori prezic o crestere si mai mare a pretului, arata Reuters.Pretul titeiului a crescut cu 10,75 dolari, vineri, la 139,12 dolari, ducand castigurile pe doua zile la mai mult de 16 dolari. Unii pun cresterea pe seama comentariilor unu ministru israelian despre un posibil atac asupra Iranului, al patrulea mare producator de petrol din lume.


Altii explica cresterea prin referire la cauze de pe piata petrolului.


Astfel, disputa Iranului cu occidentul asupra activitatilor nucleare ale Teheranului a detinut o importanta redusa in calculele investitorilor, pana saptamana trecuta, iar comentariile ministrului israelian al transporturilor, Shaul Mofaz, au determinat o crestere a cererii.


Mofaz a spus ca ia in considerare un atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, fiind de parere ca sanctiunile internationale impotriva Iranului se dovedesc ineficiente.


"Daca Iranul continua programul nuclear, vom ataca" aceasta tara, a declarat el, pentru cotidianul Yediot Aharonot, care este si ministru al transporturilor, dar care ar putea prelua si conducerea partidului Kadima, condus acum de premierul Ehud Olmert, acuzat de coruptie.


Mofaz, care si-a intensificat in ultimele saptamani declaratiile dure, a subliniat ca o asemenea operatiune nu s-ar putea efectua decat cu sustinerea Statelor Unite.


Totusi, banci precum Goldman Sachs si Barclays sustin ca recenta crestere a preturilor este explicabila prin cauze ce tin strict de piata petrolului. Producatorii, inclusiv OPEC, au tendinta sa dea vina pe alti factori decat livrarile slabe, speculatiile fiind o posibila cauza.


Citigroup a spus, luni, ca in spatele cresterii pretului petrolului se afla o crestere dezamagitoare a livrarilor de petrol si cresterea cererii al nivel mondial, iar o noua crestere a preturilor ar putea inregistrata in viitor.


Cererea de petrol la nivel global, desi afectata de preturi record, este in continuare asteptata sa creasca cu 1 million de barili pe zi, anul acesta, conform bancii. Livrarile provenite de la producatorii ce nu fac parte din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) prezinta riscul de a nu inregistra cresteri, conform Citigroup.


Pentru unii, scumpirea petrolului de saptamana trecuta nu are explicatie si este comparabila cu bulele speculative inregistrate in trecut pe pietele financiare, precum cresterea actiunilor companiilor de internet din anii '90.


Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a semnalat o posibila majorare a dobanzii de politica monetara spre sfarsitul acestui an, determinand o crestere a monedei unice in fata dolarului si declansand cea mai recenta scumpire a petrolului.


Cu toate acestea, comentariile ar putea cauza o scadere a pretului la petrol, daca vor determina banca centrala americana, Federal Reserve si alte banci centrale sa majoreze dobanda de politica monetara.


"Nu este nici pe departe clar daca evenimentele de saptamana trecuta din piata au favorizat intr-adevar scumpirea petrolului", a spus economistul RBS Sempra, John Kemp.


Deprecierea dolarului a fost un factor important de sustinere a cresterii preturilor la marfuri in acest an, pentru ca materiile prime denominate in dolari sunt privite ca un scut importiva inflatiei.