Productia industriala din martie din zona euro arata ca BCE va urca dobanda cheie

Luni, 14 Mai 2007, ora 16:07
775 citiri

Productia industriala a urcat in martie in conformitate cu asteptarile analistilor, indica luni Eurostat, iar aceste rezultate arata ca activitatea economica este solida in zona euro, ceea ce sustine posibilitatea cresterii dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana, relateaza Reuters.

Biroul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a indicat ca productia industriala in cele 13 tari din zona euro a urcat cu 0,4%, de la o luna la alta, la un castig anual de 3,7%.

Analistii care au participat la un sondaj Reuters au indicat o crestere lunara cu 0,3%. Totusi, deoarece statisticile lunare sunt volatile si revizuite adesea, economistii analizeaza perioade de trei luni, ca sa determine o tendinta.

"Productia industriala a crescut solid pentru a doua luna consecutiv in martie, ceea ce arata o crestere trimestriala de 0,8% in primul trimestru din 2007", a spus un economist de la Global Insight, Howard Archer, citat de Reuters.

"Faptul ca sectorul productiei industriale din zona euro este solid sustine tendinta Bancii Centrale Europene (BCE) de a inaspri politica monetara si mentine posibilitatea ca dobanca cheie sa urce mai mult in a doua jumatate a acestui an, dupa cresterea inevitabila cu 0,25%, pana la 4% din iunie", a estimat Archer.

Statisticile prezentate de Eurostat au aratat ca productia industriala a crescut pe seama productiei de bunuri intermediare si de capital, in pofida scaderilor continue in productia de energie.

"Aceste date confirma soliditatea activitatii economice din zona euro", a spus un economist de la Bank of America, Gilles Moec, citat de Reuters.

"Aceste statistici sunt in conformitate cu parerea sefului Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, ca va exista o crestere solida in prima jumatate a anului 2007 si ca va creste la 4% dobanda cheie in iunie", a adaugat Moec.

Eurostat a revizuit in scadere statisticile pentru luna februarie, de la 0,6% la 0,5%, pentru cresterea lunara, respectiv la 3,9%, de la 4,1%, pentru cresterea anuala.

Productia de bunuri intermediare si de capital a crescut cu 6,4% in martie 2007, fata de anul trecut, arata statisticile, ceea ce inseamna o incetinire fata de cresterile de 7,1%, respectiv 7,4% inregistrate in februarie si o compensare a scaderii la 7,3% in ceea ce priveste productia de energie.

Productia industriala a generat 18% din produsul intern brut in ultimul trimestru din 2006. Produsul intern brut creste mai ales pe seama serviciilor.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)