Ritmul de scadere a industriei europene manufacturiere si a serviciilor s-a temperat in iunie

Marti, 23 Iunie 2009, ora 13:27
989 citiri
Ritmul de scadere a industriei europene manufacturiere si a serviciilor s-a temperat in iunie

Industria europeana manufacturiera si a serviciilor a scazut in iunie cu cel mai mic ritm din ultimele noua luni, marcand un nou semn de temperare a recesiunii, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

Indicele compozit al ambelor industrii, pentru cele 16 state din zona euro, a urcat in iunie la 44,4 puncte, cel mai mare nivel din septembrie 2008, de la 44 puncte in mai.

Economistii chestionati de Bloomberg estimasera o crestere la 44,9 puncte. Economia europeana da semne de stabilizare dupa ce s-a comprimat cu cel mai mare ritm din ultimii 15 ani in primul trimestru.

Increderea in mediul de afaceri din Germania si Franta a urcat in iunie pentru a treia luna consecutiv, arata rapoartele publicate saptamana aceasta.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luna aceasta ca este probabil ca cea mai severa parte a recesiunii sa fi fost depasita deja, dupa ce BCE a redus dobanda cheie la un minim record si a primis ca va cumpara obligatiuni ipotecare pentru temperarea crizei.

Indicele grupului care masoara sectorul manufacturier a urcat in iunie la 42,4 puncte, de la 40,7 puncte in mai, potrivit raportului de marti.

Indicele sectorului de servicii a scazut, in schimb, la 44,5 puncte, de la 44,8 puncte. Criza financiara globala, care a inceput o data cu colapsul pietei imobiliare americane din 2007, a dus la pierderi din credite si deprecieri de active de peste 1.460 miliarde dolari ale institutiilor financiare.

Astfel, economia globala a intrat in prima recesiune din ultimii 60 de ani.

Economia zonei euro s-ar putea comprima cu aproximativ 4,6% anul acesta si cu 0,3% in 2010, estimeaza BCE.

Trichet a anuntat pe 4 iunie ca economia s-ar putea comprima "cu rate negative mai mici" in a doua jumatate a anului in curs. In primul trimestru, produsul intern brut (PIB) a scazut cu 2,5%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune, # economie, # zone euro, # servicii, # industrie , #stiri Jean Claude Trichet