Trichet: 2014 va fi un an de crestere economica

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 17:20
1707 citiri
Trichet: 2014 va fi un an de crestere economica

Fostul presedinte al Bancii Central Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luni pentru CNBC ca ritmul de crestere a economiei mondiale se va accelera in 2014, datorita politicilor bancilor centrale dar si a masurilor de austeritate adoptate anul acesta in zona euro, cu conditia continuarii reformelor structurale.

"Este clar ca acum inregistram crestere la nivel global cu surprize placute in unele din economiile avansate", a declarat Jean-Claude Trichet. '"Poate ca a avut loc o incetinire in unele economii emergente, dar trebuie sa analizam fiecare economie pe baza fundamentelor sale si cred ca daca tinem cont de toate aspectele va fi un an de crestere", a adaugat Trichet.

Referindu-se la situatia din Europa, Trichet, care a fost presedinte al BCE in perioada 2003-2011, a apreciat ca au fost facute progrese in procesul de ajustare. Cu toate acestea, masurile de austeritate din Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia au franat economiile din aceste state ceea ce a aruncat zona euro in recesiune si a condus la cresterea somajului la un nivel record. "Cred ca de acum incolo vom inregistra o crestere, acest lucru este prognozat de toate institutiile internationale, undeva in jur de un procent. Desigur nu este ceva stralucitor si Europa trebuie sa continue reformele structurale pentru a putea majora potentialul de crestere, insa este clar ca am revenit in teritoriul pozitiv", a spus Trichet.

La inceputul acestei luni, BCE si-a imbunatatit usor estimarile de crestere pentru 2014, cand economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,1% fata de o crestere de 1% preconizata anterior. Relansarea economiei zonei euro ar urma sa continue si in 2015 cand PIB-ul zonei unice ar urma sa creasca cu 1,5%. Pentru acest an insa, BCE mizeaza pe un o scadere de 0,4% a economiei zonei euro, in pofida relansarii din a doua jumatate a anului.

#crestere economica 2014, #jean claude trichet, #cre tere economica mondiala , #stiri Jean Claude Trichet