Trichet: Bancile centrale vor pastra un contact strans cu privire la lichiditatea de pe piete

Luni, 07 Ianuarie 2008, ora 15:33
952 citiri
Trichet: Bancile centrale vor pastra un contact strans cu privire la lichiditatea de pe piete

Principalele banci centrale din lume sunt multumite de eforturile unite pentru a tempera tensiunile de pe pietele financiare de la trecerea dintre ani, dar vor pastra un contact strans, au spus luni autoritati de politica monetara, citate de Reuters.

Intr-un rezumat al discutiilor dintre reprezentantii celor zece tari cele mai industrializate ale lumii, membre ale grupului informal G10, presedintele G10, Jean-Claude Trichet a aratat ca exista asteptari pentru o crestere economica destul de solida pe pietele internationale, desi turbulentele de pe pietele financiare si scumpirea marfurilor au creat o serie de riscuri.

Trichet nu a aratat insa daca mai exista planuri referitoare la injectii de capital facute in comun de Banca Centrala Europeana (BCE), pe care o conduce, de Federal Reserve, de banca centrala a Elvetiei, de cea a Marii Britanii si de cea a Canadei.

Aceste institutii au anuntat actiuni concertate la mijlocul lui decembrie, pentru a pompa lichiditate suplimentara pe piete, ceea ce a dus la o temperare a presiunilor exercitate asupra ratelor dobanzilor de pe piata in perioada sfarsitului de an.

"Am fost foarte satisfacuti de actiunea pe care am facut-o", a spus Trichet, dupa discutiile de la Banca Reglementelor Internationale din orasul elvetian Basel. "Vom pastra si pe viitor contacte foarte apropiate si pline de incredere, la fel cum am facut in trecut".

Bancile centrale pot influenta doar pe termen scurt piata financiara, a mai aratat seful G10, tensiunile de pe piete sunt insa resimtinte in continuare, inclusiv din directia valorilor mobiliare sustinute de active si din cea a actiunilor.

Pana acum, a mai aratat Trichet, consecintele corectiei pietei pentru economiile industrializate au reprezentat o intrebare deschisa, pietele emergente insa au avut "o dinamica foarte foarte impresionanta".

Trichet a refuzat sa comenteze cu privire la perspectivele unei schimbari mai accentuate fata de asteptari a situatiei economiei americane, unde analistii estimeaza ca Federal Reserve va cobori si mai mult dobanda de politica monetara in contextul scaderii activitatii industriale si accentuarii somajului. Jean-Claude Trichet a mai spus ca nu au existat discutii despre valute.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.