Trichet: BCE a ajuns la limita posibilitatilor

Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:28
2247 citiri
Trichet: BCE a ajuns la limita posibilitatilor

Banca Centrala Europeana (BCE) a ajuns la limita posibilitatilor de sustinere a pietelor financiare, iar rezolvarea crizei datoriilor de stat cade acum in sarcina guvernelor din zona euro, a declarat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, intr-un interviu pentru Financial Times, preluat de Reuters.

Comentariile lui Trichet, al carui mandat se incheie luna aceasta, contazic pozitiile exprimate recent de alti oficiali din conducerea BCE, care, ingrijorati ca zona euro ar putea intra intr-o noua runda de recesiune, au sugerat ca vor discuta reducerea dobanzilor la sedinta de politica monetara din noiembrie.

"BCE a facut tot ce s-a incadrat in responsabilitatile sale in circumstante exceptionale. Ultima sansa (de rezolvare a crizei, n.r.) este, desigur, in mana guvernelor. Sa facem ceva care ar lasa guvernele sa scape de responsabilitate ar fi o reteta pentru esec", a aratat Trichet, care va preda sefia BCE, la inceputul lunii noiembrie, lui Mario Draghi.

BCE a decis saptamana trecuta sa mentina dobanda de politica moentara la 1,5%, desi unii membri din Consiliul Guvernatorilor au recomandat reducerea indicatorului pentru a stimula economia zonei euro, afectata de criza datoriilor de stat.

Trichet a aratat ca Grecia, care a reusit sa convinga unii investitori privati sa reduca principalul obligatiunilor de stat elene, reprezinta un caz special, iar toate celelalte tari europene sunt capabile sa-si respecte in totalitate obligatiile financiare.

"Liderii zonei euro au aratat foarte clar ca Grecia este un caz special, iar in privinta tuturor celorlalte tari scopul este onorarea semnaturilor guvernelor. As spune ca este important sa evitam ambiguitatea in aceasta privinta", a aratat presedintele BCE.

El a respins totodata ideea ca criza datoriilor de stat "fractureaza" Europa, notand ca gasirea unui consens va apropia in final si mai mult tarile.

"Una dintre lectiile crizei este chiar aceea ca Europa are nevoie de mai multa unitate", a aratat Trichet.

#trichet, #bce, #piete financiare trichet , #stiri Jean Claude Trichet