Trichet: BCE ar putea majora dobanzile

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 19:20
1324 citiri

 Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea majora dobanzile inainte de retragerea completa a masurilor de sustinere economica, a declarat, joi, presedintele institutiei financiare, Jean-Claude Trichet, la la cea de-a sasea conferinta a bancilor centrale organizata la Frankfurt, transmite Bloomberg citat de Mediafax.

"Analizam daca putem stabili independent masurile standard si cele exceptionale. Majorarea dobanzilor nu depinde de retragerea masurilor exceptionale", a spus Trichet.

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 1% din mai 2009, pentru a sustine economia zonei euro in perioada crizei financiare. Banca a aplicat si masuri exceptionale, precum creditarea nelimitata a bancilor, iar din luna mai a inceput sa cumpere obligatiuni guvernamentale.

Trichet si-a exprimat totodata profunda ingrijorare fata de guvernanta economica si bugetara din zona euro, in plina criza a datoriilor Irlandei, potrivit AFP.

"Trimit acest mesaj de profunda ingrijorare, la fel de solemn ca in 2005 (cand a fost revizuit pactul de stabilitate n.r.)", a afirmat Trichet la cea de-a sasea conferinta a bancilor centrale organizata la Frankfurt.

In urma consecintelor crizei din zona euro, "am cerut in aceste zile, si o facem in continuare, schimbarea guvernantei din Uniunea Europeana, in special in zona euro", a spus Trichet.

BCE colaboreaza cu liderii UE si FMI pentru convingerea Irlandei sa accepte un ajutor extern pentru depasirea crizei bugetare si calmarea pietelor, a caror instabilitate pune in pericol zona euro. 

#trichet, #bce, #zona euro, #dobanzi , #stiri Jean Claude Trichet