Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trichet cere bancilor sa-si faca datoria fata de economie

Trichet cere bancilor sa-si faca datoria fata de economie

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut vineri bancilor sa-si faca datoria fata de economie si sa acorde mai multe credite, solicitandu-le, de asemenea, sa ia masuri in privinta bonusurilor, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Profiturile ar trebui utilizate in special pentru consolidarea rezervelor de capital, nu pentru acordarea de dividende sau de prime nemeritate", a declarat Trichet in cadrul unui congres bancar de la Frankfurt.

Bancile sunt o parte importanta a economiei, iar masurile de sustinere, in special din partea BCE, "au fost luate datorita rolului lor in economie, nu pentru banci in sine", a subliniat presedintele BCE.


"Primele si bonusurile trebuie sa fie limitate", a adaugat el.


De la inceputul crizei financiare, in august 2007, dupa prabusirea creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite.


Institutiile de creditare au putut imprumuta lichiditati in conditii foarte avantajoase, sustine BCE.


Dupa falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, in septembrie 2008, BCE a facut accesul la credite de refinantare mai usor si mai avantajos.


Un an mai tarziu, bancile incep sa-si redreseze bilanturile, iar unele promit dividende si prime, ca in trecut.


"Trebuie sa intelegem nelinistile legate de prime si indemnizatii, dar trebuie, de asemenea, sa eliminam incurajarile pentru asumarea unor riscuri absurde", a adaugat Trichet. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 897 ori
Citeste mai multe desprebanci datirie economie trichet