Trichet cere tarilor din zona euro sa reduca cheltuielile, in special pentru salariile publice

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:16
1287 citiri
Trichet cere tarilor din zona euro sa reduca cheltuielile, in special pentru salariile publice

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a facut apel joi la statele Uniunii Europene sa diminueze cheltuielile, in special cele alocate salariilor din sectorul public, pe fondul unei cresteri alarmante a ratei somajului, relateaza Reuters.

"Somajul este in prezent un motiv clar de ingrijorare in multe tari din zona euro. Reducerile salariale ar fi de mare ajutor in aceasta privinta", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte din Dublin. "Autoritatile nationale ar trebui sa aplice politici curajoase de reduceri de costuri, in special in cazul salariilor din sectorul public", a subliniat seful BCE.

Economia zonei euro se cufunda in prima recesiune din istorie, agravata de o criza financiara mondiala ce a redus finantarea companiilor si a gospodariilor, ducand la o scadere drastica a cererii si la reduceri de costuri din partea companiilor.

Oficialii BCE au dat de inteles ca banca ar putea cobori din nou dobanda cheie saptamana viitoare, dupa ce a redus nivelul dobanzii de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, la 2%, in contextul incetinirii inflatiei si adancirii recesiunii. 

#zona euro, # somaj, # BCE , #stiri Jean Claude Trichet