Trichet: economia zonei euro se redreseaza

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 17:12
1131 citiri
Trichet: economia zonei euro se redreseaza

Redresarea economica din zona euro va continua in a doua jumatate a acestui an, iar pietele monetare dau semne de normalizare, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, dupa ce institutia a mentinut dobanda cheie aproape de zero, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Trichet a afirmat totodata, inaintea reuniunii de vineri a liderilor financiari din G7 si a unui summit mai larg al FMI de la Washington ca ratele "dezordonate" de schimb valutar pot afecta stabilitatea economica.

"Redresarea ar trebui sa continue intr-un ritm moderat in al doilea semestru", a afirmat Trichet in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara.

El a avertizat insa ca incertitudinile economice se mentin. Date pozitive recente din state precum Germania, ca cele privind comenzile industriale si productia, vor determina BCE sa mentina prognozele economice.

Trichet a mai spus ca decizia de saptamana trecuta a bancilor de a recurge mai putin la imprumuturile de la BCE arata ca pietele monetare incep sa functioneze normal.

Bancile au imprumutat saptamana trecuta cu mult sub asteptarile BCE, confirmand astfel tendinta din septembrie, ceea ce sugereaza ca institutiile financiare au o capacitate crescuta de finantare pe piata.

Din acest motiv, BCE ar putea retrage sprijinul dat institutiilor financiare, in 2011, "mai degraba mai devreme decat mai tarziu".

In privinta ratelor de schimb valutar, Trichet crede ca acestea ar trebui sa reflecte fundamentele economice, modificarile dezordonate de curs avand implicatii negative asupra stabilitatii economice si financiare.

Prin conditiile mai stricte de pe piata monetara, politica BCE merge intr-o directie diferita comparativ cu strategia altor banci centrale, iar analistii anticipeaza ca acest fapt va exercita presiuni de apreciere a euro.

Euro a urcat joi la 1,3997 dolari pe unitate, maximul ultimelor opt luni fata de moneda americana. 

#economica, #redresare, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet