Trichet exclude intrarea Greciei in faliment

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 17:41
1397 citiri
Trichet exclude intrarea Greciei in faliment

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, sustine ca Grecia nu risca sa intre in incapacitate de plata si considera ca planul formulat de UE si de FMI pentru salvarea statului in caz de nevoie este unul 'functional', relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

"Avand in vedere toate informatiile pe care le am, intrarea in incapacitate de plata nu este un risc pentru Grecia", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa din Frankfurt, dupa decizia BCE.

BCE este de parere ca acordul de ajutoare financiare adoptat de Uniunea Europeana, cu sprijinul Fondului Monetar International (FMI), este functional, iar Trichet a spus ca acordul reprezinta "un angajament serios" din partea liderilor europeni.

Trichet nu a vrut sa comenteze asupra ultimelor evolutii din piata, unde diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a crescut la un nivel record de 4,61 puncte procentuale, iar actiunile grecesti s-au depreciat, pe fondul temerilor legate de situatia financiara a tarii.

BCE s-a opus initial includerii FMI intr-o operatiune de salvare a unui stat din cadrul zonei euro, in contextul in care interventia ar putea fi privita ca un semnal ca uniunea monetara nu isi poate rezolva singura problemele.

BCE a mentinut joi nivelul dobanzii de referinta la 1%, in ton cu estimarile analistilor.

#faliment, #grecia, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet