Trichet: Germania si Franta au contribuit la declansarea crizei

Luni, 21 Iunie 2010, ora 09:05
1210 citiri
Trichet: Germania si Franta au contribuit la declansarea crizei

Europa nu va permite statelor membre cu economii mai slabe sa se prabuseasca sub povara propriilor datorii, spune presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat, duminica, de Welt am Sonntag, transmite NewsIn.

Presedintele BCE considera ca Franta si Germania au contribuit la actuala criza europeana a deficitelor prin exemplul slab dat celorlalte state ale Uniunii in domeniul fiscalitatii.

Trichet spune ca marile puteri europene au permis o relaxare a disciplinei bugetare in Uniune prin incalcarea Pactului de Stabilitate in 2004, conform publicatiei germane Welt am Sonntag.

Trichet a sustinut din nou decizia BCE din luna mai, de a cumpara obligatiuni suverane pentru a calma pietele secundare si pentru a reduce costul imprumuturilor externe pentru Grecia si alti membri ai Uniunii care se confrunta cu dificultati financiare majore.

"Situatia a fost dramatica. Europa s-a situat la epicentrul crizei in acel moment", a spus Trichet.

Decizia controversata de a cumpara obligatiuni guvernamentale a creat o ruptura la nivelul conducerii BCE, si printre opozantii lui Trichet s-a numarat si presedintele bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber. Acesta a criticat decizia institutiei lui Trichet de a cumpara datorii ale tarilor cu deficite excesive, intrucat ar crea "riscuri serioase asupra stabilitatii" financiare.

"Mi-as fi dorit ca publicul german sa reactioneze cu aceeasi indignare pe care au aratat-o vis-a-vis de decizia noastra de cumparare de obligatiuni guvernamentale, la incalcarea Pactului de Stabilitate, in 2004", a spus Trichet.

El sustine ca atat Parisul, cat si Berlinul, au dat gres in pastrarea standardelor pe care s-au luptat sa le impuna la nivelul Uniunii, renuntand printr-o derogare la masurile Pactului de Stabilitate de a impune penalizari stricte statelor cu deficite excesive.

"Guvernele au fost extrem de inconsecvente pe parcursul mai multor luni ?i ani", a mai spus Trichet.

In acelasi timp, presedintele BCE a exclus o posibila intrare in incapacitate de plata a tarilor devastate de deficite excesive, precum Grecia, Spania sau Portugalia.

"Nu vom permite acest lucru", a comentat Trichet. "Nu am creat Tratatul de la Maastricht pentru a ne intoarce inapoi, din nou", spune presedintele BCE.

Totodata, el a criticat reactia bancilor europene in urma falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, care a aruncat sistemul financiar mondial in criza. Trichet sustine ca salariile si bonusurile "excesive", bazate pe profitul pe termen scurt, sunt nesustenabile, intrucat nu isi gasesc corespondent sau fundamente in economia reala.

"Asta nu are nimic de-a face cu valorile fundamentale ale democratiei", a mai spus el.

Liderii UE au decis joi sa impuna un nou impozit bancilor, prin intermediul caruia ar putea fi finantate economiile aflate in plina criza a deficitelor, si sa propuna un impozit global pe tranzactii financiare grupului G20 in cadrul intalnirii de saptamana viitoare de la Toronto, Canada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trichet, #germania, #franta, #bce , #stiri Jean Claude Trichet