Trichet, impotriva bonusurilor nejustificate

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 18:30
1134 citiri
Trichet, impotriva bonusurilor nejustificate

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat, vineri, ca bancile ar trebuie sa evite plata unor "bonusuri nejustificate" si, in schimb, sa se concentreze pe intarirea rezervelor de capital, potrivit Bloomberg, citat de NewsIn.

"Indemn bancile sa profite de recenta redresare a profitabilitatii lor pentru a-si intari capitalurile, mai degraba decat sa distribuie o mare parte a profiturilor pentru a acorda bonusuri ori compensatii nejustificate", a spus Trichet.

Politicienii francezi si britanici vor sa taxeze bonusurile bancare ale institutiilor bancare care au primit 5.300 miliarde dolari in ajutoare de stat in perioada crizei financiare. Bancile din Marea Britanie care vor acorda bonusuri de peste 25.000 lire sterline pana in aprilie 2010 vor trebui sa achite o taxa de 50%. De asemenea, presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat ca Franta va impune anul viitor o taxa tot de 50% pentru bonusurile acordate in 2009.

"Suntem de acord ca o taxare a bonusurilor ar trebui sa fie considerata o prioritate, deoarece bonusurile pentru 2009 au crescut partial datorita ajutorului guvernamental pentru sistemul bancar", a mai spus presedintele BCE.

De asemenea, Trichet a precizat ca decizia de saptamana trecuta a BCE de a retrage masurile exceptionale de lichiditate in 2010 nu este un semnal cu privire la viitorul ratelor de dobanda monetara. Masurile ar urma sa fie retrase "in ordine si gradual".

#angajati, #banci, #bce, #bonusuri, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet