Trichet: inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare

Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:31
1305 citiri
Trichet: inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, estimeaza ca inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare in acest an depasind tinta institutiei in cea mai mare parte a anului, insa evolutia nu ameninta stabilitatea preturilor pe termen mediu, informeaza Mediafax. 

Inflatia din zona euro a accelerat la 2,4% in ianuarie, cel mai rapid ritm din ultimele 15 luni. Tinta BCE privind cresterea preturilor de consum este de putin sub 2%.

"Continuam sa vedem semne ale unei presiuni ascendente pe termen scurt asupra inflatiei, datorata in principal preturilor energiei si materiilor prime.

Aceasta nu a afectat pana acum aprecierile noastre ca preturile vor ramane stabile", a afirmat Trichet la conferinta de presa care a urmat sedintei de joi a Consiliului BCE, care a mentinut dobanda de politica monetara la 1%.

Oficialul BCE a intarit asteptarile analistilor ca institutia financiara ar putea reincepe procesul de reducere a gamei de masuri anticriza prin care asigura finantare bancilor.

"Piata de capital da semne ca functioneaza mai bine", a mentionat Trichet.

El a adaugat ca BCE ruleaza in continuare programul prin care cumpara obligatiuni pentru sprijinirea tarilor din zona euro confruntate cu probleme legate de datorii. 

#jean-claude trichet, #banca centrala europeana, #inflatie, #zona euro, #cresterea preturilor , #stiri Jean Claude Trichet