Trichet: Zona euro va traversa o relansare economica dificila

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 12:21
1352 citiri
Trichet: Zona euro va traversa o relansare economica dificila

Zona euro va traversa o perioada dificila de relansare economica, iar bancile se vor confrunta cu o noua runda de depreciere a activelor in urma recesiunii si trebuie sa fie "atente" cu dividendele, salariile si bonusurile, a declarat marti presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

"Economia reala a revenit la crestere, dar nu declaram ca  actuala criza a luat sfarsit. Ne asteapta un drum greu, plin cu obstacole, presimtim ca cresterea va ramane modesta si ca trebuie sa ramanem atenti", a declarat Trichet intr-un interviu acordat Europarltv, post de televiziune al Parlamentului European, citat de Mediafax.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) a respins ideea ca pana la jumatate din investitiile bancilor ar putea fi clasificate drept "active toxice", dar a lansat un avertisment privind dividendele si bonusurile.

"Lansam un apel catre banci sa puna deoparte profiturile si sa nu-si asume dividende mari in aceasta perioada. Le recomandam de asemenea sa aiba foarta multa grija in ceea ce priveste remuneratii, pachete salariale, bonusuri si asa mai departe", a aratat oficialul.

Trichet a mai afirmat ca recesiunea va crea o noua runda de probleme, inclusiv noi deprecieri ale activelor bancilor, si a subliniat ca guvernele din zona euro trebuie sa "puna in ordine" deficitele bugetare si datoriile de stat pana la termenele limita stabilite in 2012-2013.

#criza, #euro, #recesiune, #trichet, #zona , #stiri Jean Claude Trichet