Zona euro va avea o crestere economica moderata in acest an

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 15:28
1294 citiri
Zona euro va avea o crestere economica moderata in acest an

Economia zonei euro va creste intr-un ritm moderat in acest an, insa relansarea economica va fi neuniforma, a declarat joi presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

Coordonarea si cooperarea internationala reprezinta cheia reformei din zona reglementarii sectorului financiar, a continuat oficialul european, intr-un mesaj transmis reuniunii anuale a Asociatiei Producatorilor din Israel, precizeaza Mediafax.

"Ne asteptam ca economia zonei euro sa inregistreze in 2010 o crestere intr-un ritm moderat. Ar trebui sa adaug, insa, ca procesul de relansare va fi cel mai probabil neuniform, iar prognoza este caracterizata de un grad ridicat de incertitudine", a aratat Trichet.


El a reiterat ca riscurile care ameninta perspectiva economica sunt "echilibrate, in linii mari".


Comentariile oficialului BCE sunt apropiate ca ton si mesaj de declaratiile facute de el saptamna trecuta, dupa anuntarea deciziilor de politica monetara pentru luna ianuarie.


Juergen Stark, membur in Boardul Executiv al BCE, a declarat miercuri ca economia zonei euro nu va mai creste in acest an intr-un ritm atat de accelerat ca in a doua jumatate a lui 2009, insa uniunea monetara nu va intra, probabil, din nou in recesiune.


Trichet a lansat joi un apel catre guvernele din zona euro, cerandu-le sa reduca adecvat deficitele bugetare, pentru a mentine increderea in finantele publice ale statelor care au adoptat moneda unica.


Relansarea economica a Romaniei si a altor state din Europa Centrala si de Est depinde in mare masura si de revenirea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru exportatorii tarilor foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana.

 

#zona euro, # crestere, # economie , #stiri Jean Claude Trichet