FMI a aprobat a 4-a evaluare a acordului: Romania primeste inca 505 mil euro

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 19:15
9074 citiri
FMI a aprobat a 4-a evaluare a acordului: Romania primeste inca 505 mil euro

Consiliul Director al Fondului Monetar International a aprobat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania si pune la dispozitie o noua transa, de 505 milioane de euro, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Cu noua transa, Romania are la dispozitie de la FMI aproximativ doua miliarde de euro, a precizat Tanasescu.

'Board-ul FMI a aprobat in unanimitate cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe. Au fost discutii bune si au fost apreciate progresele realizate de Romania.

Consiliul Director a recomandat continuarea consolidarii fiscale, astfel incat deficitul bugetar ESA sa se incadreze in 2012 sub 3%, si accelerarea reformelor structurale in domeniul sanatatii, transporturilor si energiei, care constituie motoare de crestere economica, daca vor fi realizate cat mai repede', a spus reprezentantul Romaniei la FMI.

De asemenea, a adaugat Tanasescu, Board-ul FMI a laudat modul in care Banca Nationala a raspuns pro-activ pe sectorul bancar, care este stabil, bine capitalizat si bine supravegheat, recomandarea fiind de atentie si reactie pro-activa la eventualele riscuri externe.

Precedenta evaluare a acordului a avut loc la sfarsitul anului 2011, cand FMI a pus la dispozitia Romaniei o transa de 480 milioane de euro.

O misiune comuna a Fondului Monetar International /FMI/, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu Romania.

Acordul stand-by dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

#Jeffrey Franks evaluare acord preventiv, #acord standby Romania FMI, #FMI transa Romania , #FMI