FMI: Procesul de privatizare merge incet. Nu permitem un nou esec!

Joi, 22 Martie 2012, ora 08:41
8515 citiri
FMI: Procesul de privatizare merge incet. Nu permitem un nou esec!

Sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca procesul de privatizare a mers mult mai incet decat s-a sperat si ca Fondul nu va permite un nou esec, dupa modelul Petrom.

Cerinta principala a FMIi este ca Executivul sa se asigure ca nu vor exista probleme cu ofertele.

"Comparativ cu propunerile anterioare, procesul de privatizare a mers mult mai incet decat am sperat(...)Am fost foarte clar. Este extrem de important ca ofertele de privatizare initiale sa fie facute foarte atent si calculate foarte bine din punct de vedere al pretului, caracteristicilor ofertei sa fie de succes(...)Nu vrem sa se repete episodul cu Petrom de anul trecut", a declarat Jeffrey Franks, in cadrul unei emisiuni televizate.

Guvernul si-a asumat in fata FMI, in cadrul acordului de tip preventiv, listarea la bursa a unui pachet de 15% din Romgaz in acest an. De asemenea, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta toamna.

Totodata, vor fi privatizate prin intermediul pietei de capital si pachete suplimentare de cate 15% din Transelectrica si Transgaz.

Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica a inceput la data de 14 martie si se va finaliza la data de 27 martie 2012. Ministerul oferta investitorilor un discount de 12,6% in cadrul acestei oferte, reprezentand diferenta dintre pretul minim din oferta si cotatia bursiera a titlurilor companiei.

Vara trecuta, in cadrul ofertei de vanzare a 9,84% din actiunile pe care le mai are statul la Petrom, Guvernul a oferit un discount de doar 3%. Oferta s-a soldat cu un esec, pentru ca nu au fost subscrise minimum 80% din actiuni.

#FMI proces privatizare Romania, #FMI privatizare petrom, #FMI privatizare Transelectrica , #FMI