Franks: Cea mai buna veste este scaderea inflatiei peste asteptari

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 17:45
1559 citiri
Franks: Cea mai buna veste este scaderea inflatiei peste asteptari
Jeffrey Franks

Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat duminica, la Cotroceni, ca scaderea inflatiei peste asteptari este vestea cea mai buna de la ultima vizita in Romania a reprezentantilor FMI.

Franks a afirmat, la inceputul intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu si reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, ca oficialii organismelor internationale se asteptau ca inflatia sa scada in ultima parte a anului 2011, insa asteptarile lor au fost depasite.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca indicatorii economici de la sfarsitul saptamanii trecute arata o crestere in domeniul constructiilor, paralel cu o diminuare a inflatiei.

"Scaderea puternica a inflatiei a dus la cresterea interesului populatiei pentru consum, pentru servicii si produse", a spus Basescu.

Reprezentantul Fondului Monetar International a confirmat ca scaderea inflatiei este cel mai pozitiv semnal pentru economia romaneasca.

"Scaderea inflatiei este vestea cea mai buna de la ultima noastra vizita la Bucuresti. Ne asteptam ca inflatia sa scada, insa a scazut peste asteptarile noastre", a declarat Franks.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

#vizita fmi, #jeffrey franks, #basescu fmi, #inflatie nivel, #inflatie scadere , #FMI