Franks: E aberant ca Romania da gaze producatorilor de ingrasaminte la pret mic

Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:37
2019 citiri
Franks: E aberant ca Romania da gaze producatorilor de ingrasaminte la pret mic

Companiile de ingrasaminte fac profituri foarte mari pe baza pretului extrem de redus la gaze, Romania exportand practic gaze la un pret foarte redus, situatie aberanta, a declarat duminica seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Cand ajustati preturile si le dereglementati dati posibilitatea sa se faca investitii. Romania are nevoie de investitii. E aberant sa dati gaze ieftin la companiile de ingrasaminte. Companiile de ingrasaminte fac profituri foarte mari pe baza pretului extrem de redus la gaze", a afirmat Franks.

Oficialul FMI a reiterat pozitia exprimata anterior, ca legislatia care interzice exporturile de gaze naturale incalca directivele UE si statul "ar putea avea probleme" in aceasta privinta.

"Romania trebuie sa fie mai independenta, sa creasca productia. Acum exista investitori care exploreaza dupa gaze in bazinul Marii Negre, dar trebuie sa existe cadrul legal, sa nu existe bariere. Trebuie sustinute aceste investitii", a aratat seful misiunii FMI in Romania.

Franks noteaza insa ca in Romania nu exista capacitatea fizica de a exporta gaze naturale.

"Nu exista exporturi de gaze si nici nu ma astept sa existe in viitorul apropiat", a spus el.

ExxonMobil Exploration and Production Romania, filiala a grupului american Exxon Mobil, impreuna cu OMV Petrom, companie detinuta in proportie de 51% de grupul austriac OMV, deruleaza lucrari de explorare a zacamintelor de petrol si gaze in Marea Neagra.

Petrom si Exxon au incheiat in 2008 o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi al zonei de mare adancime din perimetrul Neptun.

#jeffrey franks fmi, #misiune FMI Romania, #Concluzii misiune FMI Romania, #pret gaze consumatori industriali, #pret gaze , #FMI